Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A rüh tünetei

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. január 12. | Frissítve: 2019. április 27.

Forrás: babaszoba.hu

Apró, vörös kiütésekkel járó atkafertőzés a rüh, erős viszketéssel jár. A fertőzés érintkezéssel emberről emberre terjed. A rüh a leggyakoribb bőrfertőzések közé tartozik.

Erős viszketéssel jár a rüh
Apró vörös kiütések, erős viszketés jellemző a rüh bőrfertőzésre. Okozója egy atka, a Sarcoptes scabiei. Rendkívül fertőző betegségről beszélünk, ami gyorsan terjed zárt közösségekben, mint például a gyermekintézményekben.
A fertőzés közvetlen érintkezéssel terjed emberről emberre, közös tárgyak (ruha, ágynemű) ritkán terjesztik, mert az atkák élettartama rövid.

A rüh tünetei

Legjellemzőbb az erős viszketés. Az atkák főleg éjszaka aktívak, ezért a viszketés is ilyenkor a legkínzóbb. A nőstény atka befúrja magát az ember bőrébe és egyre mélyebbre jut, így jönnek létre az atkajáratok, amelyek 1-2 cm-nyi hosszúak és szabad szemmel nem láthatók. Kedvelt területeik a hónalj környéke, az ülőgumók, a kezek, a könyök, a csukló. Az arcon ritkábban, inkább gyermekeknél jelentkezik. Ilyenkor apró, vizes hólyagocskákat láthat a szülő a gyerek arcán.
A rühesség jól kezelhető: oldattal vagy zselével megszüntethető. Általában 24 óráig kell a gyógyszert a testen hagyni, ez az idő elegendő ahhoz, hogy az atkákat és petéiket megsemmisítse. Ha a fertőzés makacs, akkor még két alkalommal meg kell ismételni a kezelést. A vakarást kerülni kell, az elfertőződés miatt.
A rüh olyan fertőzés, amit bárki bárhol elkaphat, kivédeni nem nagyon lehet. A gyakori kézmosás, a ruhák és ágyneműk gyakori mosása megakadályozhatja a tovább terjedést. Természetesen, ha valaki elkapta a rühességet, akkor a gyógyulásig nem mehet közösségbe.
Kapcsolódó cikkeink bőrfertőzés, bőrbetegség témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék