Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A pihenésről vagy a sok programról szóljon a gyerek nyara?

Szerző: Babaszoba.hu

2014. május 31. | Frissítve: 2016. július 19.

Forrás: K&H

Minden évben dilemma az iskoláskorúak szüleinek, hogy hogyan szervezzék meg a nyarat a 11 hetes nyári szünetre.

A pihenésről vagy a sok programról szóljon a gyerek nyara?

Sokan tartanak attól, hogy elegendő program hiányában csak tévézik, számítógépezik vagy unatkozik egész nap a gyerek, ezért minden hétre jut tábor, családi nyaralás vagy egyéb elfoglaltság.
Ahogy sok esetben itt is az a legjobb megoldás, ha szervezünk programokat, de hagyjuk is a gyereknek, hogy csak úgy legyen, pihenjen, unatkozzon.
Sokan úgy vélik, hogy akkor vagyunk jó szülők, ha mindent megadunk gyermekünknek. Ezért nyáron is igyekeznek a diákoknak folyamatos elfoglaltságról gondoskodni: nyelvi tábor, lovas tábor, kalandtábor, kézműves tábor, közben családi nyaralás a kikapcsolódás jegyében, amikor minden napra jut egy új látnivaló.
"Akármilyen hihetetlen, a gyerekeknek nemcsak a programok kellenek, hanem a nyugodt hétköznapok is a szüleikkel, hogy kipihenhessék az egész éves tanulás fáradalmait. Nem kell feltétlen túlszervezni a nyarat a szülőknek, hanem célszerű átgondolni és ajánlatos a gyermeket is megkérdezni mondjuk egy repülővel tervezett utazás előtt arról, fél-e, van-e kedve azzal utazni" - tanácsolja Gönczi Dorka, mediátor.
A gyerekeknek nem csak az a kikapcsolódás, ha együtt utazik a család, hanem az is, ha otthon pár napot együtt töltenek, senki nem rohan sehová, van idő és lehetőség egymásra figyelni. A lényeg a közös tevékenység, legyen szó fagyizásról, strandolásról vagy kertészkedésről.
Érdemes változatos nyarat szervezni, legyen egy hét pihenés, amikor a gyerek otthon lehet, majd ezt kövesse egy tábor, amikor minden napra új élmény jut, amit utána napokig lehet feldolgozni a diáknak, ismét egy otthoni, lazább hét alatt.
Az élmények befogadása le is terheli a kicsiket. Ha elutazik a család például külföldre, tengerpartra, akkor is ügyeljünk rá, hogy egyaránt jusson idő a látnivalók megnézésére és a pihenésre, strandolásra is, így mindenki - szülők és gyerekek egyaránt - kipihenten, élményekkel gazdagon kezdhetik meg az újabb tanévet.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék