Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A paleo-étrend védelmet jelent a szívinfarktus ellen?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 2. | Frissítve: 2016. szeptember 9.

Forrás: Medipress

A manapság egyre népszerűbb paleo-étrend egy friss kutatás szerint hatékony fegyver a szívinfarktus ellen.

Hús és zöldség - tökéletes paleo ebéd


Elég csupán nyolc héten át úgy étkezni, mint egy ősember, és szív- és érrendszerünk állapota máris jelentősen javul. Ráadásul fogyni is lehet a paleo étkekkel.
A Houstoni Egyetem kutatása az első olyan anyag, amely a népszerű étrend szívre gyakorolt hatásait vizsgálja. Noha a kutatás során csak egy kis csoport szervezetére gyakorolt változásokat figyelték meg a szakemberek, az bizonyossá vált, hogy a résztvevők esetében 35 százalékkal növekedett az interlukin-10 (IL-10) szintje. Az IL10 az immunsejtek által termelt alapvető molekula, ami segít felvenni a harcot a gyulladásokkal, és a vérerek védelmét biztosítja.
Maga a paleo-étrend lényege, hogy az ember ehet gyümölcsöt, zöldségeket, sovány húst, tengeri ételeket és halakat, magvakat és dióféléket, természetes zsírokat, tiltólistára kerül viszont a cukor, a tejtermékek, a készételek, a hüvelyesek és az alkohol.
Amellett, hogy újra bizonyítást nyert, hogy az IL-10 véd az artériák gyulladása ellen, kiderült az is, hogy a kutatásban résztvevőknek fogyniuk is sikerült a paleo-étrend segítségével már csupán nyolc hét alatt is.
A szakemberek szerint ez a kutatási eredmény rendkívül fontos, de további kiterjedt vizsgálatokra van szükség, szélesebb körben is.
Sokféle vizsgálatot igényel még, hogy a különféle diéták, például a paleo-diéta hogyan hat a fejlődésben lévő gyermek szervezetére. A nem jól megválasztott étrend hiánybetegségeket okozhat, a túlzott húsfogyasztás túlterhelheti a vesét. Megfelelő körültekintésre és után követésre van szükség ilyen esetekben. A dietetikusok a változatos étrendet javasolják. Ugyanakkor minden eset egyedi, genetikai hátterünk eltérő, ezért a különféle diéták is mindenkire másképp hatnak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék