Gyerek

A nyári füldugulás gyakori oka

A nyári időszakban azoknál is jelentkezhet füldugulás, akik egyébként nem hajlamosak rá. Mi ennek a jelenségnek az oka? A magyarázat a fülzsír és a meleg kapcsán keresendő.
2018. Június 16.

A fülben található verejték- és faggyúmirigyek a melegben ugyanis intenzívebben dolgoznak, ezért ebben az időszakban azoknál is jelentkezhet fülzsírdugó, akik egyébként nem hajlamosak rá. Az otthoni eltávolítás veszélyeire figyelmeztet és a szakszerű gyors megoldást is elmondja dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Halláscsökkenés, fülzúgás és fülfájás kísérheti

A fülzsír fontos védelmi szerepet tölt be a fülben: megakadályozza, hogy a kórokozók, a por, kosz, vagy akár apró bogarak a fülbe jussanak. Védi a hallójárat és a külső fül érzékeny bőrét a kiszáradástól, így is segítve a fertőzések megelőzését. Ha azonban a felgyülemlett fülzsír valamilyen oknál fogva nem képes kiürülni a fülből, akkor fülzsírdugót képezve halláscsökkenést, fülfájást, fülzúgást is okozhat.

Ki hajlamos a füldugulásra?

Normális esetben a fülzsír eltávolítása a fülből egy öntisztuló folyamat során valósul meg: folyamatosan halad a külvilág felé, ahol megszáradva kihullik a fülből. Bizonyos körülmények hatására azonban ez a folyamat nem működik tökéletesen; idősebbeknél például gyakori, hogy a felgyülemlett fülzsír nem tud eltávozni a fülből. A fülzsírdugó kialakulására hajlamosíthat az is, ha valaki poros környezetben tartózkodik rendszeresen, vagy szűkebb a hallójárata, fokozott a faggyúmirigy termelése, zsírosabb a bőre.

Az otthoni eltávolítás kockázatai

A fülzsírdugó megelőzése és eltávolítása céljából több eszköz is létezik, a doktornő azonban nem javasolja ezek otthoni használatát. A legismertebb fülfecskendő sem veszélytelen, hiszen csak ép dobhártya és gyulladásmentes hallójárat esetében alkalmazható, ezek vizsgálata pedig szakorvos feladata. “Az otthoni próbálkozások során nem ritka, hogy a betegek felsértik a hallójárat érzékeny bőrét, vagy épp beljebb tolják a fülzsírdugót?

Megelőzhetjük a kialakulását?

Nem érdemes tehát otthon kísérleteznünk, fülészeti rendelésen a fül átmosásával, szakszerűen eltávolítják a fülzsírdugót. “A fül tisztítását követően, ha otthon rendszeresen paraffin, vagy olíva olajat csepegtetünk a hallójáratba, akkor azzal segíthetjük megelőzni újabb dugó kialakulását. A fül öntisztulását, a fülzsír távozását segíti az állkapocs rendszeres mozgatása, a rágás is. Bizonyos betegségek esetén szintén gyakrabban alakul ki fülzsírdugó. A bőrszárazsággal, intenzív hámosodással járó kórképek, mint az ekcéma, vagy pikkelysömör esetén érdemes panaszoktól függően fél, vagy egy évente fülészeten elvégeztetni a fül ellenőrzését, szükség esetén tisztítását.?

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Fül-orr-gége Központ