Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A nárcisztikus anya ismérvei

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2017. november 30. | Frissítve: 2021. április 28.

Forrás: babaszoba.hu

Nem könnyű egy nárcisztikus szülő mellett felnőni. Önimádó, legkevésbé sem empatikus, manipulatív. Persze a személyisége mélyé sérült, de ettől még a környezetének nem lesz könnyebb.

Ilyen felnőni egy nárcisztikus anyával!
Egyre többször hallunk a nárcisztikus személyiség típusról, nem régiben Bánki György pszichiáter írt a témáról könyvet.
Stephen Johnson pszichológus szerint "nárcisztikus az, aki korai sérülései következtében eltemeti saját valós önkifejezését, helyettesítve azt egy magasan fejlett, túlkompenzáló, hibás énnel".
A pszichológiában egy személyiségzavart jelöl a fogalom, de határai elmosódottak. Mértéke is különböző lehet: magányos, precíz, zárkózott, rideg, manipulatív.
A nárcisztikus anya főbb jellemzője szemben egy jól funkcionáló anyával, hogy nem enged teret az önállósodásra, részben azért, hogy ezzel is magához láncolja a gyermekét, részben azért, hogy manipulálni tudja. A nárcisztikus anya a gyermekét önmaga kiterjesztéseként használja, arra, hogy táplálja nárcizmusát.
Egyszerre jellemző rá a teljes érzelmi elhanyagolás és a tolakodó viselkedés. A nárcisztikus szülőre jellemző a gyermeke feletti túlzott kontroll, az énközpontúság, az érdektelensége gyermeke igényei és az iránt is, hogy viselkedése milyen hatást vált ki a gyermekből. Azt tanítja meg a gyerekének, hogy annak szükségletei hátrébb valók, mint a szülőé
Főbb jellemzői a nárcisztikus anyának:
- Manipulálja, hibáztatja, megszégyeníti a gyermekét
- Kontroll alatt tartja a gyereket, önmagát mártírnak és/vagy áldozatnak állítva be
- Önző, despotikus szülő
- A szülő igényei és elvárásai körül forog a világ, ezt várja el a gyerektől is
- A gyermekét tulajdonaként kezeli
- Féltékeny a gyerekére, versenyez vele
- A szülő igényeit kell kielégíteni a gyermeknek már egészen kicsi korban is
- Felcserélődik a szülő-gyerek szerep: a gyerek lesz saját szülei szülője, korán olyan feladatokat kell ellátnia, ami nem a gyerek, hanem a felnőtt dolga lenne
- Minden helyzetben a saját érzései, problémái a lényegesek: ha a gyerek valamilyen problémával fordul hozzá, arra a saját problémáival válaszol.
Egy nárcisztikus anya nem képes arra, hogy biztonságot, melegséget, feltétlen szeretetet adjon gyermekének. Éppen ezért egy nárcisztikus szülővel felnőni annyit jelent, hogy a gyerek csak önmagára számíthat, korán kell önállósodnia, könnyen érezheti úgy, hogy nincs kire számítania és egyedül van a világban.
Kapcsolódó cikkeink szülőség témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék