Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A "naptármódszer"

Szerző: Dr. Elek Csaba

2005. március 1. | Frissítve: 2016. június 22.

Forrás: HáziPatika.com

Szerkesztőségünkhöz naponta sok elektronikus levél érkezik azzal a kérdéssel, hogy a ciklus bizonyos napján nem védekeztek, "mennyi tehát a teherbeesés kockázata". Mindazon kedves olvasónk számára ajánlom a naptármódszer lényegének megismerését.

Már az antik világban is ismert volt az a tény, hogy a ciklus nem minden napja egyformán fogamzóképes. Évekkel ezelőtt egy nagyon híres svájci óragyár keresett meg azzal a kéréssel, hogy mondjak szakvéleményt egy olyan óráról, mely megmutatja a termékeny napokat, sőt azt is, mely napokon valószínűbb a leány és melyik napon a fiúgyermek fogantatása. A találmány rendkívül szellemes, az óra formatervezése egyenesen elbűvölő volt.
A termék kifejlesztésének minden tudományos alapja helyén volt, egyet kivéve: a mai nők ciklusa nem jár olyan pontosan, mint egy kiváló svájci óra. Ennek ellenére hasznosnak tartom a naptármódszer pontos megismerését, mert egyrészt nagyon sok téves információ kering ezen a téren, másrészt minden védekezés jobb a semminél.

A naptármódszer lényege

A védekezés naptármódszere a következő megfigyeléseken alapul:
 • Az ovuláció legtöbbször a ciklus 14. napján (± 2 nap) következik be, ha a ciklus első napjának a rendes havivérzés első napját tekintjük.
 • A spermiumok élettartama 2-3 nap.
 • A petesejt legfeljebb 24 óráig életképes.
 • Így a havivérzések naptárba történő feljegyzése révén a fogamzóképes időszak könnyen kiszámítható.

  A naptármódszer ajánlása

  A kellő biztonság elérése céljából azt javasolják, hogy a 14. nap előtt 7 és az azt követő 3 nap alatt ne történjék védekezés nélküli közösülés. Saját praxisomban találkoztam már olyan esettel, ahol a fogamzást eredményező közösülés a ciklus 3. napján történt. Ez nyilvánvalóan ritkaság, mint ahogy ritkaság a fogamzásgátló tabletták melletti fogamzás is. A módszer alkalmazását nehezíti a nem pontosan 28 napos ciklus. A rövidebb vagy hosszabb ciklus jellemzően a tüszőérés fázisának megrövidülésére vagy megnyúlására vezethető vissza. Az ovuláció napja tehát úgy számítható ki a legkönnyebben, ha a ciklus hosszából 14-et kivonunk.
  Így a 30 napos ciklusnál a tüszőrepedés legtöbbször a 16., míg 24 napos ciklus esetén a 10. napon következik be. A fogamzóképes időszak pedig úgy számolható ki, hogy az elmúlt, legalább féléves periódus során megfigyelt legrövidebb ciklus hosszából 19-et levonunk.
  A tilalmi idő végét úgy kapjuk meg, hogy a legrövidebb ciklus hosszából 11 napot levonunk. Így például, ha a legrövidebb ciklus 22 napos volt, az elméleti fogamzóképes időszak a ciklus 4. napján kezdődik és a 11. napon ér véget. Szabályos, 28 napos ciklusok esetén a 10-17. nap közötti periódus a kritikus. A pontos kiszámítás segítésére mellékeljük az alábbi táblázatot.
  A legrövidebb ciklus
  az elmúlt 8 hónap alatt,
  napokban
  Az első fogamzóképes
  nap a jelen ciklusban
  A leghosszabb ciklus
  az elmúlt 8 hónap alatt,
  napokban
  Az utolsó fogamzóképes
  nap a jelen ciklusban
  213.2110.
  224.2211.
  235.2312.
  246.2413.
  257.2514.
  268.2615.
  279.2716.
  2810.2817.
  2911.2918.
  3012.3019.
  3113.3120.
  3214.3221.
  3315.3322.
  3416.3423.
  3517.3524.
  (Forrás: Contraceptive Technology 1990-1992., Irvington Publishers Inc., New York)

  A módszer hatékonysága

  A naptármódszer, önmagában alkalmazva, az egyik legmegbízhatatlanabb módszer. Az éves teherbeesési arány 10% körüli. Ennek oka az ovuláció napjának kiszámíthatatlansága. A peteérést és a tüszőrepedést ugyanis számos testi, lelki és környezeti tényező befolyásolja.

  Tanácsok naptármódszerrel védekezők számára

 • Vezessen precíz menstruációs naptárt. Azon egyértelműen jelölje be a normális havivérzés napját. Az e nap előtti véres folyás nem jelent normális havivérzést.
 • A fentiek szerint számolja ki a fogamzóképesség legvalószínűbb napját. Naptárjában pontosan jelölje be a fogamzóképesség kezdetének és végének legvalószínűbb napját.
 • A kockázatos időszakban javasolt az önmegtartóztatás, vagy spermicidekkel kombinált óvszer alkalmazása.
 • Ha az egyes ciklusok között nagy az eltérés, kérje ki orvosának véleményét. Ilyenkor más módszer (például ébredési hőmérséklet mérése) javasolt természetes fogamzásgátló módszerként.
 • A naptármódszert nem javasolják fogamzásgátlásra a már leírt indokok alapján. Mégis többet ér, mint a semmi. Naptármódszer esetén, vérzéskimaradáskor, elsőként terhességre kell gondolni. Ez legegyszerűbben valamelyik terhességi gyorsteszt segítségével zárható ki (bármelyik patikában kaphatók, nagyjából egyformán érzékenyek és megbízhatók). A módszer alkalmazásának hatékonysága jelentős mértékben javítható, ha más módszerrel, például az ébredési hőmérséklet mérésével megismeri a saját ciklusát. Viszonylag biztonságos a módszer, ha van tüszőrepedés és sárgatestfázis.

  Megtermékenyítés

  Forrás:
  Contraceptive Technology, Irvington Publishers Inc. New York.
  Family planning handbook for doctors. International Planned Parenthood Federation, London, 1988.
  Elek Cs: A fogamzásgátlásról: tárgyilagosan a valós tények tükrében. Golden Book Kiadó, Budapest, 1998.

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék