Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A nagyméretű cumisüvegek is felelősek lehetnek a csecsemőkori súlyproblémákért?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 10.

Forrás: babaszoba.hu

Egy kísérlet eredményei azt mutatják, hogy ha nagyobb cumisüvegből adják a csecsemőknek a tápszert, az megnöveli a rendellenes mértékű súlygyarapodás kockázatát.

A 298 csecsemőt vizsgáló kutatók kimutatták, hogy a cumisüveg mérete a kora csecsemőkorban fontos tényező lehet az egészségtelen súlygyarapodás és az elhízás fokozott kockázata tekintetében 6 hónapos korban.
"Előfordult, hogy a babákat túltáplálták" - nyilatkozta Dr. Charles Wood gyermekorvos, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. "Mi éppen azon dolgozunk, hogy azonosítsuk az olyan módosítható csecsemőkori tényezőket, amelyekkel megelőzhető az elhízás, illetve elősegíthető az egészséges növekedés az első életévben."

Nagyon fontos, hogy milyen cumisüvegből adod neki a tápszert

Az eredmények alapján arra a következtetésre jutottak a szakértők, hogy a cumisüveg méretének csökkentése lehet az egyik módja a fiatalkori elhízás visszaszorításának. Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban több mint kétszeresére emelkedett a gyermekkori elhízás előfordulása az elmúlt 30 évben.
Az új kísérlet során a csecsemőket kizárólag tápszerrel táplálták cumisüvegből 2 és 6 hónapos koruk között. A szülők közel fele nagyméretű, vagyis legalább 1,7 deciliter tápszert tartalmazó cumisüveget használt. Az átlagos súlygyarapodás a megfigyelt csecsemőknél 2,7 kilogramm volt, de a nagyobb cumisüveggel tápláltak körülbelül 0,2 kilogrammal többet híztak, és a testhosszhoz viszonyított testsúlyuk is nagyobb lett 6 hónapos korukra, mint a normál méretű cumisüveggel táplált gyermekeké.
"A cumisüvegből táplált csecsemők a túltáplálás nagyobb kockázatának lehetnek kitéve, különösen akkor, ha a szülő még akkor is ráveszi a csecsemőt, hogy teljesen igya ki az üveget, amikor már a teltség jeleit mutatja" - tette hozzá Dr. Wood.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék