Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A multivitaminok nem javítanak a szív állapotán

Szerző: Babaszoba.hu

2017. április 13.

Forrás: Medipress

Több millió amerikai férfi szed multivitamint, de kutatások szerint ezek a tabletták nem hatnak jótékonyan a szívre még azoknál sem, akiknek a hiányos táplálkozása miatt javasolt a vitaminpótlás.

A multivitaminok nem javítanak a szív állapotán

A JAMA Cardiology című lapban közzétett vizsgálat során Howard Sesso, a bostoni Brigham and Women's Hospital munkatársa kollégáival több, mint 14 000, átlagosan ötvenéves férfit kísért figyelemmel, aki mind rendszeresen szedtek multivitamin készítményeket, és a 11 évig tartó nyomon követés során nem tapasztaltak semmilyen javulást náluk a szívbetegség kockázatának tekintetében. Hasonló vizsgálatokat végeztek olyanokkal is, akik rosszul táplálkoztak, de a multivitamin tablettáknak náluk sem jelentkeztek pozitív következményei.
A szakemberek ennek fényében úgy vélik, hogy a szívbetegség elkerülése érdekében a vitaminok helyett inkább a testmozgásra és egészséges táplálkozásra kellene a hangsúlyt fektetni, utóbbi akkor a legjobb, ha zöldségben, teljes kiőrlésű gabonában és szaturálatlan zsírban gazdag.
A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy a vizsgálati eredmények nem feltétlenül érvényesek a teljes népességre, hiszen csupán férfiakat, és közülük is egy bizonyos korosztályt vizsgáltak. A multivitaminok hatásfokával kapcsolatban minden bizonnyal még további vizsgálatokra lesz szükség, addig is pedig mindenki saját kezelőorvosával vitassa meg, hogy esetében szükség van-e ilyen jellegű étrend-kiegészítésre vagy sem.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék