Gyerek

“A megfelelő, minimális mértékben” kell emelni a tanárok bérét Kövér László szerint

A Fidesz választmányi elnökét az Inforádióban kérdezték a pedagógusok béremeléséről. Szerinte az elmúlt 10 évben mást sem csináltak, mint a különböző ágazatokban dolgozó különböző szakmák bérproblémáit próbálták megoldani.
2022. Május 04.
"A megfelelő, minimális mértékben" kell emelni a tanárok bérét Kövér László szerint (fotó: Getty Images)

Az Inforádióban megkérdezték a Fidesz választmányi elnökétől, mikor látják megoldhatónak a pedagógusok béremelését. Kövér László hosszú fejtegetésbe kezdett arról, hogy az elmúlt 10-12 évben mást sem csináltak, mint a különböző ágazatokban dolgozó különböző szakmák, hivatások bérproblémáit próbálták megoldani – írja a 444.hu.

Kövér így fogalmazott: “Nyilvánvalóan az egyik feladat, amit meg kell oldani, az az rövid távon, hogy a pedagógusokat is, meg a rendvédelmiseket is újra elő kell venni…újra elő kell venni az ő jogos bérköveteléseiket, és a megfelelő, minimális mértékben emelni kell a pedagógusbéreket annak érdekében, hogy újra vonzó legyen a pálya. Vagy vonzóbb, mint ahogy most látszik, mert nagyon sok fiatal elmegy inkább mást csinálni, mint hogy iskolában próbáljon veszkődni a gyerekekkel.”

Kövér szerint olyan bérarányokat kellene “kisakkozni”, ahol a szakmunkások, az orvosok és a tanárok is tudják, milyen életpályára és egzisztenciára számíthatnak. De azt mondta, ez nem egy ciklus munkája, és “kéne hozzá egyfajta társadalmi egyeztetés, és kéne hozzá egyfajta közös nevező azokkal a politikai erőkkel is, akik éppen ellenzékben vannak, hogy lehetőség szerint ne borogassuk fel újra és újra, ciklusról ciklusra ezt az egészet. Akkor talán el lehetne érni, hogy -csak« azzal kelljen foglalkozni, hogy az inflációhoz hozzáigazítjuk a lemaradóban lévő állami fizetéseket”. Kövér ugyanakkor bizonytalan abban, hogy a mostani válságos időkben ennek van-e realitása.

A lap emlékeztetett, hogy az elmúlt hét évben a kormány befagyasztotta és a 2014-es minimálbérhez igazította a pedagógusbéreket. Tavaly rekordot döntött a betöltetlen tanári állások száma.

Forrás: 444.hu