Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A mai gyerekek 10 évesen kapják meg az első mobiljukat

Szerző: Jaksa Petra

2017. december 2.

Forrás: babaszoba.hu

Majdnem négyszer annyit töltenek telefonozással a gyerekek naponta, mint négy évvel ezelőtt. A mobil gyerekek körében való térhódításának növekedési üteme ijesztő.

0-tól 8 éves korig az amerikai gyerekek napi 48 percet töltenek a mobiltelefon használatával, ami sokkoló adat ahhoz képest, hogy ez az idő 4 évvel ezelőtt még csak 13 perc volt ? írja a Fox News.
Magyarországon 8 éves korig általában közös okostelefon, tablet és laptop használat jellemző a családokra, 11 éves kor fölött azonban már 10-ből 9 gyermeknek van saját mobiltelefonja.
11 évesen már saját mobiltelefonjuk van
Ha abból indulunk ki, hogy a gyerek első számú példaképe a szülő, és otthon folyamatosan azt látja, hogy anya és apa is a telefonját nyomkodja, akkor máris nem annyira meglepő, hogy a gyerek is nyomkodni akarja. Ezek a kicsik már beleszületnek a kütyük mindennapos jelenlétébe, szülőként azonban fontos, hogy korlátokat szabjunk a használatukat illetően, hiszen az előnyeik mellett (elérhető a gyerek, tanul belőle, élmény) számos kockázatot is rejtenek.
Pszichológusok szerint a megnövekedett képernyő idő növeli a depresszió kialakulásának esélyét, nem beszélve arról a tényről, hogy ha egy gyereknek saját tabletje vagy mobiltelefonja van, alig néhány kattintással elérheti a pornográf tartalmakat is. A kicsiknél ugyanúgy kialakulhat függőség, a káros sugárzás pedig esetükben erőteljesebben hat (egyre gyakoribb kiskorban is az agydaganat, fülmirigyrák, hallóideg tumor stb.).
Mivel teljesen kivédeni egy idő után nem lehet, fontos, hogy a gyerekek esetében korlátozzuk a mobil- és egyéb kütyühasználatot, felügyeljük, hogy mit böngésznek/játszanak, és mi is jó példával járunk elől (ne lógjunk a mobilunkon egész nap).

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék