Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A magyar gyerekek harmada él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben

Szerző: Babaszoba.hu

2018. október 17.

Forrás: HVG.hu

Három ország van csak az EU-ban, ahol több gyereket fenyeget a szegénység, mint Magyarországon. Egy most kiadott jelentés szerint a magyar gyerekek 33 százalékát fenyegeti szegénység vagy társadalmi kirekesztettség.

A magyar gyerekek harmada él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben
Az EU Alapjogi Ügynöksége azt állapította meg, hogy alig vannak az EU-ban olyan országok, ahol több gyerek él szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben, mint Magyarországon. A szegény magyar gyerekek nehezen férnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz és a jó oktatáshoz. Nálunk csak Románia, Görögország és Bulgária van rosszabb helyzetben -írja a hvg.hu.
Mi számít szegénységtől vagy társadalmi kirekesztettségtől fenyegetettnek? Aki olyan háztartásban él, ahol
- az egy főre jutó jövedelem kevesebb, mint az ország mediánjövedelmének 60 százaléka,
- vagy a 18-59 éves családtagok az előző egy évben ötödannyi időn át sem dolgoztak, mint amennyit teljes munkaidőben lehetett volna,
- vagy a következő 9 elem közül legalább négyet nem tudnak megfizetni: lakbér vagy jelzáloghitel, a lakás felfűtéséhez szükséges rezsi, váratlan kiadások, hús vagy fehérje rendszeres fogyasztása, nyaralás, tévé, mosógép, autó, telefon.
A magyar családok 24 százalékában élnek olyan gyerekek, akiknek a szülei ez utóbbi kiadások közül legalább négyet nem tudnak megengedni maguknak.
A szerzők arra kérték a magyar kormányt, hogy a költségvetés elkészítésekor jobban figyeljenek a gyerekek jogaira, különösen oda kell figyelni a kormányzati kiadások tervezésekor arra, hogy a legnagyobb veszélynek kitett gyerekeket, a romákat, a menekülteket és a menedékkérőket segítsék. Arra is emlékeztettek, hogy Magyarország esetében ezzel a kéréssel még 2014-ben álltak elő, vagyis már a menekülthullám előtt is szó volt erről. A jelentés arra is kitér, hogy a fogyatékkal élő gyerekek családjait is támogatnia kell az államnak. Azokra a gyerekekre sem jut elég pénz a költségvetésből, akik valamilyen okból nem a saját családjukkal élnek.
A jelentés egy pozitívumot is említ: a kormány minden évben díjazza a családbarát munkahelyeket.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék