Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A légszennyezettség növeli a cukorbetegség kockázatát

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 13. | Frissítve: 2016. szeptember 15.

Forrás: Medipress

Ha a lakóhely közelében légszennyezettségnek van kitéve az ember, az növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét, ami ami a 2-es típusú cukorbetegség előszobája lehet - derül ki egy friss kutatásból.

A légszennyezettség növeli a cukorbetegség kockázatát

A Diabetes című szaklapban megjelent kutatás szerint a cukorbetegség kialakulása nem csak genetikai tényezőkön és életmódbeli döntéseken múlik, hanem a helyi közlekedési viszonyokból fakadó légszennyezettég is hozzájárulhat a problémához.
Anette Peters professzor, a Helmholtz Zentrum München munkatársa és csapata közel 3 ezer olyan alany adatait elemezte, akik Augsburg városában és két környező kertvárosban élnek. Minden egyes résztevő interjún, majd teljes körű vizsgálaton esett át, amelynek része volt a vérvétel útján történő elemzés, hogy az inzulinrezisztencia és a gyulladás tünetei feltérképezhetők legyenek. A diabétesszel nem küzdő résztvevők egy glükóz-tolerancia teszten is keresztülmentek, hogy kiderüljön, a glükóz-anyagcsere romlott-e.
"A vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy azok, akik már eleve gyengébb glükóz-anyagcserével rendelkeztek, vagyis voltaképpen már pre-diabetikus állapotban voltak, különösen érzékenynek bizonyultak a légszennyezettségre környezetükben" - fogalmaz Peters professzor. A szakember szerint mindez azt mutatja, hogy a sérült glükóz-anyagcsere esetén a légszennyezettség nagyon komoly kockázati tényezőnek minősül, ha 2-es típusú cukorbetegségről van szó.
Az utóbbi időben több olyan kutatás is publikálásra került, amely a légszennyezettséget extra kockázati tényezőként értékeli a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggésben is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék