Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A legjobb koncentrációfejlesztő játékok

Szerző: Jaksa Petra

2018. március 25. | Frissítve: 2021. március 16.

Forrás: babaszoba.hu

Nagyon fontos, hogy játékosan az otthoni környezetben is támogasd a gyerek fejlődését. A koncentráció fejlesztése is része ennek, így hát következzen néhány célzott fejlesztő játék.

Szakértők szerint a gyerekek agya 5 éves korukra eléri a fejlettsége 90%-át. Éppen ezért lényeges, hogy foglalkozzunk velük, és az életkoruknak megfelelő játékokkal vegyük körbe őket. A koncentrációt fejlesztő játékok is segítik ezt a folyamatot, illetve hozzájárulnak, hogy később az iskolában és a hétköznapi tevékenységek közben se legyen majd gond az összpontosítás.
Építőkocka
Életkor: 1+
Az egyik legegyszerűbb és legszórakoztatóbb játék a kicsik számára. Nincs szükségünk másra, mint egy csomó kockára, lehetőség szerint különféle színben és formában. A legkisebb gyerekek is imádják pakolgatni, egymásra rakni, a nagyobbak pedig határtalan fantáziájuk segítségével igazi csodákat képesek alkotni belőlük. Az építőkockázás a formák és színek felismerésén, a kreativitáson és koncentráción túl az agyfejlődés minden aspektusát támogatja.
Több jó módszer is van arra, hogy megtanítsd koncentrálni
Látáskövetés
Életkor: 3+
Ültesd le a gyereked egy székre, majd tarts elé egy tárgyat, és kérd meg, hogy csak azt figyelje. Minél kisebb a gyerek, annál nagyobb legyen a választott tárgy. Körülbelül 40 centire a gyerek szemétől kezdd el mozgatni azt horizontálisan. A kicsi a szemével kövesse a tárgyat, a fejét ne mozgassa közben. Lassan, követhető tempóban mozgasd ide-oda, majd, ha a gyerek már ügyesebb, gyorsíthatsz a sebességen. Ez a játék/gyakorlat szuperül fejleszti a kicsi koncentrációs képességét.

Használd a baba fejlődése kalkulátorunkat, hogy nyomon tudd követni kisbabád fejlődését!

Puzzle
Életkor: 2+
Az egyik legjobb koncentrációt fejlesztő játék a puzzle, amit egyes gyerekek akár már 1,5 évesen szívesen rakosgatnak. Kezdjünk a 2 vagy maximum 6-10 darabossal, majd ahogy nő a gyerek, úgy haladjunk a bonyolultabb kirakósok felé (mindig olvassuk el az életkori ajánlást). A kirakózás komoly összpontosítást, komplex gondolkodást kíván, ezért a koncentráción túl nagyszerűen segíti az agy számtalan területének fejlődését: a vizuális képességeket, a logikai gondolkodást, a szem-kéz koordinációt, hogy csak néhányat említsünk. Ráadásul, remek közös móka lehet az egész család számára.
Rajzolás, színezés
Életkor: 1+
Szakértők szerint tablet helyett célszerűbb lenne, ha a szülők többször adnának ceruzát a gyerek kezébe. 2-3 éves kor felett lehetőség szerint minden nap! Az az elmélyült tevékenység ugyanis, ami a rajzolással, színezéssel jár, egyedülálló módon fejleszti a figyelemkoncentrációt. Emellett pedig még rengeteg mást is: a finommotorikát, a vizuális kommunikációt, a szem-kéz koordinációt, mi több, csökkenti a feszültséget és a szorongást is.
 Intelligens asztalka
Életkor: 1+
Olyan játékot érdemes választani, ami amellett, hogy hosszabb időre lefoglalja a kicsit, az agyi fejlődést is támogatja. Ilyenek például az intelligens asztalkák, amik azáltal, hogy egyszerre több különböző játékkal kötik le a kicsik figyelmét, edzik a koncentrációs képességüket is. Az asztalon található golyók, csörgők, egymásba illeszthető formák, állatos figurák, megnyomásra zenélő gombok, felvillanó fények és kellemes dallamok a gyermek szinte minden érzékszervét stimulálják.
Minden, ami zene
Életkor: 0+
A kanadai McMaster Egyetem kutatói óvodáskorúak körében végeztek kísérletet, mely arra az eredményre jutott, hogy azok a gyerekek, akik zenei képzésben vettek részt, látványos mértékben javult az összpontosítási készségük, a felfogóképességük és a memóriájuk. "Úgy tűnik, hogy a zenetanulás hatékonyan fejleszti a koncentráció és memória képességét, amely a tanulás számos területen vezet jobb eredményekhez" - mondta Laurel Trailor, a kutatás vezetője és a McMaster Egyetem igazgatója.
Egy másik tanulmány azt is bizonyította, hogy nemcsak az óvodás korúakra van ilyen jótékony hatással a zene, hanem a még járni nem tudó babákra is. Ezek a kicsik többet mosolyogtak, jobban kommunikáltak, mint a zenét rendszeresen nem halló társaik, sőt az agyuk sokkal szofisztikáltabb válaszreakciót adott a zene felcsendülésére is. Minden olyan játék vagy foglalkozás tehát, ami zenével, énekkel kapcsolatos, fantasztikus hatással van a gyermekek agyára, ezért érdemes élni vele minél hamarabb!
(Képen: Fisher-Price "Kacagj és Fejlődj" Kutyusos intelligens asztalka)
Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék