Gyerek

A koronavírusos gyerekkel ott maradhat a szülő a kórházban?

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján egy gyermekekkel kapcsolatos kérdés is felmerült.
2020. Április 18.
A koronavírusos gyerekkel ott maradhat a szülő a kórházban?

“Több megyéből is a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház ápolják a koronavírussal fertőzött gyerekeket. Velük maradhatnak-e a szülők?” – kérdezte a Kelet-Magyarország. “Velük maradhatnak, bizonyos esetekben. Konkrét helyre vonatkozó véleményt innen én nem tudok mondani, és nem is mondhatok. Nem tudom, hogy egy-egy intézményben adottak-e azok a feltételek, amelyek megléte esetén lehetséges, hogy együtt maradjon a szülő a gyermekével” – mondta Müller Cecília.

A gyerektől teljesen elkülönülten kell hogy tartózkodjon a gyerek egy olyan egységben, ahova más nem jár be az egészségügyi személyzeten kívül – mondta el az országos tisztifőorvos. Ebben az esetben a szülő nem mehet sehova, a gyermek gyógyulásáig ott kell hogy maradjon. Általános irányelv nincs, hiszen intézménytől függ, hogy hogy tudják biztosítani a feltételeket. 

Miért van szükség 39 ezer felszabadított ágyra, amikor a 60 milliós Olaszországban 29 ezer embert kezelnek kórházban? – szegezte az egyik médium a kérdést az országos tisztifőorvosnak. A szakember elmondta: a cél az, hogy semmiképp se forduljon elő az a helyzet, mint Olaszországban, miszerint a folyosón feküdtek a betegek. A fertőzöttek hozzátartozóinak szűrése kapcsán is volt érdeklődés a médiumok részéről. Itt az a válasz érkezett, hogy a szoros kontaktusban élő embereket feltétlen szűrik, ám a  konkrét döntés minden esetben a járványügyi szakemberek kompetenciája.