Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A koffein az elbutulástól is védhet

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 14. | Frissítve: 2019. január 25.

Forrás: Medipress

Az Indiana University kutatói által vezetett tanulmány során 24 anyagot azonosítottak - köztük a koffeint is -, melyek egy agyi enzim serkentésével védelmet nyújtanak a demencia ellen.

A koffein segít


A pozitív hatással bíró enzim neve NMNAT2, melyet néhány éve fedeztek fel. 
"Ez a kutatás segíthet egy olyan gyógyszer kifejlesztésében, mely az enzim szintjének növelésével egy úgy nevezett kémiai blokkot hoz létre a neurodegeneratív betegségek kifejlődése során" - magyarázta Hui-Chen Lu, a kutatás vezetője.
Korábban Lu és munkatársai azonosították az NMNAT2 két fő feladatát az agyban: védelmet nyújt a neuronoknak, továbbá úgy nevezett chaperon funkciót tölt be, azaz a hibás szerkezetű fehérjék (tau) elleni küzdelemben nyújt segítséget, melyet az idő előrehaladtával felgyűlnek az agyban, és plakkokat alkotnak. A kutatás fedte fel elsőként az enzim chaperon funkcióját.
A hibás szerkezetű fehérjék felelősek a neurodegeneratív betegségek kialakulásáért, többek között az Alzheimer-, Parkinson- és a Huntington-kórért, illetve az ALS-ért. Az Alzheimer-kór a leggyakoribb mind közül, mely több mint 5,4 millió amerikait érint, s az életkor előrehaladtával az előfordulása is növekszik.
A kutatás során Lu és munkatársai 1280 anyag hatását vizsgálták az enzimre, melyből 24 összetevőt azonosítottak, melyek növelték az enzim szintjét az agyban. Az egyik ilyen anyag a koffein, mely mindemellett javulást ért el a memóriafunkciókban genetikailag módosított egerekben (magasabb hibás fehérje, azaz tau termelést értek el ezekben az állatokban). Lu korábbi kutatásából már kiderült, hogy ezek az egerek eleve kevesebb NMNAT2-t termelnek.
A koffein hatását igazolván a kutatók a genetikailag módosított egereknek koffeint adtak, s ezen állatok megfelelő idő elteltével azonos szintű NMNAT2-t termeltek, mint a normál egerek.
Egy másik összetevő, mely jelentősen befolyásolta az enzim szintjét a rolipram, melyet az 1990-es években a depresszió kezelésére fejlesztettek ki, de nem bizonyult kellően hatékonynak. A hatóanyag azonban a kutatók érdeklődésének középpontjában maradt, mivel több vizsgálat is bizonyította, hogy csökkenti a hibás fehérjék szintjét az agyban.
"Növelnünk kell a tudásunkat azokról az útvonalakról, melyek csökkentik vagy növelik ezen enzim szintjét, s ezzel közelebb juthatunk a fentebb említett betegségek kezeléséhez." - nyilatkozta Lu.
A tanulmány eredményeit a Scientific Reports című kiadványban közölték.
Ezek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék