Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A későn fekvő óvodások tiniként könnyebben elhíznak?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 20.

Forrás: Medipress

Azok az óvodáskorúak, akik este 9-kor vagy még annál is később fekszenek csak le, tinédzserkorukra kétszer nagyobb eséllyel lesznek elhízottak, mint azok a kortársaik, akik már 8-kor vagy még korábban ágyba mennek.

Ezt egy, az Ohio Egyetemen készült tanulmány mutatta ki. A kutatást vezető Sarah Anderson hangsúlyozta, hogy a szülők részéről nagyon fontos kialakítani a lefekvés körüli szertartást, és odafigyelni arra, hogy a gyermek mindig időben ágyba kerüljön. Az Egyesült Államokban a gyerekek és tinédzserek nagyjából 17 százaléka elhízott, ami később súlyos szövődményeket, cukorbetegséget vagy szívbetegséget okozhat.
A Journal of Pediatrics című lapban közzétett kutatás során 977 gyereket kísértek figyelemmel, akik az Egyesült Államok különböző helyszínein születtek 1991-ben. Az óvodáskorú - nagyjából 4 és fél éves - gyerekeket három csoportba osztották, az egyikbe azok tartoztak, akik 8-kor vagy korábban fekszenek le esténként, a másikba, akik 8 és 9 között, a harmadikba, akik 9 után. A gyerekeket 15 éves koruk körül ismét megvizsgálták, és megállapították, hogy míg az óvodásként legkorábban lefekvők közül csak tízből egy gyerek volt túlsúlyos (10%), addig a kicsit később lefekvőknek már 16, a legkésőbb aludni térőknek pedig már 23 százaléka.

Ügyelj arra, hogy időben ágyba kerüljön

A szakemberek az anyák és gyerekek közötti interakciókat is megfigyelték, és megállapították, hogy az elhízás szempontjából a legnagyobb kockázati csoportba azok tartoztak, akik későn feküdtek és még az anyukájukkal sem volt kellően érzékeny kapcsolatuk.
A legkésőbb fekvő gyerekek egyébként jellemzően nem fehérbőrűek voltak, az anyukájuk kevésbé volt képzett, és a család anyagi helyzete jellemzően rosszabb volt.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék