Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A képernyő nyomot hagy a gyerekek agymintázatában

Szerző: Babaszoba.hu

2018. december 11. | Frissítve: 2019. december 15.

Forrás: Index.hu

Szó szerint nyomot hagy a képernyő használat a gyerekek agyában, a képernyő előtt töltött túl sok idő kihat az agyfejlődésre. Ezért amerikai gyermekorvosok nem tanácsolják a gyerekek digitális médiahasználatát.

A digitális képernyő nyomot hagy a gyerekek agyi mintázatában
A digitális médiahasználat nyomot hagy az agy mintázatában: az okoseszközöket és videójátékokat sokat használó gyerekek agyában kimutatható változás következik be.
Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) kutatása kimutatta, hogy a naponta több mint hét órát monitor előtt töltő 9-10 éves gyerekek agyának legkülső rétegén korai elvékonyodás jelei láthatók. Ez az agyi terület dolgozza fel az érzékszervi információkat.
Nem tudjuk, hogy ezt vajon a képernyő előtt töltött idő okozza-e. Azt sem tudjuk, hogy ez vajon rossz fejlemény-e. Csak annyit tudunk egyelőre, hogy így néz ki azoknak a gyerekeknek az agya, akik sok időt töltenek a képernyők előtt - idézi az Index Gaya Dowling-ot, az NIH orvosát, aki részt vett a kutatásban.
A kutatás azt is megállapította, hogy azok a gyerekek, akik naponta több mint két órát töltenek a digitális képernyők előtt, a nyelvi és gondolkodási felmérőik rosszabbak lettek, mint azoknak, akik kevesebbet használnak ilyen eszközöket. A közvetlen ok-okozati kapcsolat egyelőre nem bizonyított.
A tanulmány, amelyhez 4500 gyermek agyát vizsgálták képalkotó eljárással, arra irányult, hogy kimutassa, okoznak-e függőséget a digitális eszközök, de a kutatóknak még több évi munkájába telik, míg megértik és értékelni tudják a hosszú távú következményeket. A tanulmány első részletes adatait 2019-ben várhatjuk.
Az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia új irányelveiben azt ajánlja, hogy a 18-24 hónaposnál fiatalabb kisgyermekek a videocsevegésen kívül ne használjanak digitális médiát.
Sok szempontból felmerül az aggodalom, hogy egyfajta természetes, ellenőrizetlen kísérlet közepében vagyunk, melynek alanyai a következő generáció gyermekei - idézi az MTI Dimitri Christakist az akadémia új ajánlása kapcsán.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék