Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kedvesség valóban kedvességet szül

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 27. | Frissítve: 2018. november 22.

Forrás: Medipress

Azok a szülők, akik az önzést propagálják gyermekük felé, gyakran nem tudják átadni ezt a mintát gyermeküknek, míg az altruizmus ennél lényegesen "ragadósabb".

A kedvesség valóban kedvességet szül

Ennek oka részben az, hogy az altruizmust és kedvességet fontosnak tartó szülők maguk is érzékenyebben és empatikusabban viszonyulnak gyerekeikhez, aminek következtében a szülő-gyerek kapcsolat nem csak szorosabb és mélyebb, de bizalmasabb is.
Brit, svájci, német és osztrák tudósok egy csoportja 418 német és svájci családot vizsgált, akiknek 7-9 éves (Svájc) és 6-11 éves (Németország) gyerekeik vannak. A szakemberek megvizsgálták a szülők értékeit, ahogyan a gyerekekét is. Ennek érdekében képeket mutattak különféle felnőttekről és gyerekekről, más és más állítások kíséretében, pl: "A gazdagság fontos. Ő sok pénzt és drága holmikat szeretne". Ezután azt kérdezték, mennyire képes az illető azonosulni a képen látható szereplővel.
Kiderült, hogy a figyelmes, gondoskodó, kedves és empatikus szülők gyerekeire ezek az értékek maguk is érvényesek voltak, meglepő módon azonban a hűvösebb és keményebb szülők gyerekeire - akik maguk is az anyagi javakat tartották fontosnak - szintén nagy arányban volt jellemző az altruizmus. Úgy tűnik, ha a szülővel nem tud azonosulni a gyerek a bizalmas kapcsolat miatt, nagyobb eséllyel nem tartja őt példaképnek, és követ egészen más értékeket, mint amik a családra egyébként jellemzőek.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék