Gyerek

A karzsibbadás lehetséges okai

A karunk több ok miatt zsibbadhat, fájhat, jellemzően a nyaki gerinc problémái okozzák ezt a kellemetlen tünetet. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy szívproblémák is eredményezhetnek ilyen gondokat.
2018. Július 24.
A karzsibbadás lehetséges okai

Rossz tartás és idegkárosodás a háttérben

A zsibbadás gyakori tünet és jelenléte több betegségre is utalhat, ezért nagyon fontos, hogy a lehető legpontosabban le tudjuk írni, meg tudjuk határozni a fájdalom jellegét, hiszen ez az első támpont a diagnózishoz. A zsibbadást komolyan kell venni, mert akár súlyos betegségeket is előre jelezhet, ezért érdemes mielőbb kideríteni az okát.

– Gyakran mozgásszervi oka van a kar zsibbadásának. A nyaki gerinc szakaszon 7 csigolya gondoskodik a súly viseléséről és a fej akadálytalan mozgásáról. A gerinccsigolyák között porckorongok vannak, és sűrű ideghálózat fut a vállra, karra is, a csigolyák védelmében. Ezért ha a nyaki gerinccsigolyák tájéka fájdalmas, akkor az a vállba, a hátba és a karokba is kisugározhat.

– Előfordulhat, hogy a rossz testtartás miatt a testrész elgémberedik és zsibbadni kezd a kar, akár tartósan is.

– A zsibbadó érzés idegkárosodás miatt is felléphet, a lábban, a karban egyaránt. Ennek hátterében állhat többek közt alkoholizmus, pajzsmirigy rendellenesség, májkárosodás, cukorbetegség vagy vitaminhiány.

Mikor kell mentőt hívni?

A magyar népesség fele hal meg szív- és érrendszeri betegségekben, éppen ezért nagy figyelmet fordítani a betegségek megelőzésére és hatékony kezelésére. Már csak azért is, mert a szívbetegségek zöme lassú folyamatként alakul ki, ezért egy időben elvégzett kardiológiai kivizsgálás után kezelhetővé válnak.

– A figyelmeztető tünetek egyike lehet a karzsibbadás és/vagy fájdalom, főként, ha a bal karban kifejezettebb az érzés. Ilyen esetben mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás, hiszen számos szív-érrendszeri betegség meghúzódhat a probléma mögött. Lehetséges például, hogy érszűkület, szívritmuszavar, szívelégtelenség, szívmegnagyobbodás, ingerületvezetési zavar, vagy éppen szívbillentyű probléma miatt érez a páciens zsibbadást a karjában – hangsúlyozza Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

– Ugyanakkor tudni kell, hogy ha erős mellkasi fájdalom mellett zsibbad a bal kar, akkor a koszorúérgörcs és a szívinfarktus gyanúja is felmerülhet. A nyugalomban fél óránál tovább tartó szorító fájdalom kifejezetten fenyegető jel, ilyen esetben hívjunk mentőt!

Milyen vizsgálatokat kell elvégezni?

– Ha valaki karzsibbadás miatt érkezik kivizsgálásra, alapos kikérdezéssel kell kezdenünk, hiszen tudnunk kell, volt-e a családban már szív- és érbetegség, milyen egyéb tünetek jelentkeznek, milyen más betegségek vannak jelen a páciensnél. Amennyiben a mozgásszervi és egyéb okok kizárhatók, a nagylabor vizsgálat, a nyugalmi EKG, a szívultrahang tovább vihet az okok feltárásában. Elképzelhető, hogy hasznos lehet a páciensnek, ha az arteriográfia segítségével feltérképezzük az erei állapotát, illetve szükséges lehet, hogy megtudjuk, hogyan reagál a terhelésre – erre szolgál a terheléses EKG -, vagy hogyan alakul egy napon keresztül a vérnyomása – ezt tudjuk monitorozni a 24 órás vérnyomásméréssel – ismerteti dr. Vaskó Péter.

– A vizsgálatok eredményeire épülő diagnózis után megkezdődhet a kezelés, ami akár olyan végzetes betegségeket is megelőzhet, mint a szívinfarktus, a hirtelen szívhalál, az agyvérzés vagy a szívelégtelenség.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kardioközpont