Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A joghurt elűzi a rosszkedvet?

2017. március 20. | Frissítve: 2017. március 21.

Forrás: Medipress

A Virginia Egyetem Orvosi Iskolájának kutatói egereken végzett kísérletek során arra a felfedezésre jutottak, hogy az élőkultúrás joghurtokban található Lactobacillus nevű baktérium képes megszüntetni a rágcsálókban a depressziós tüneteket.

A joghurt elűzi a rosszkedvet?

Amint arról a kutatást vezető Alban Gaultier beszámolt, a tudósok abban bíznak, hogy mindez embereknél is működni fog, és így a depresszió ellen a gyógyszerek helyett egy egyszerű étrendbeli változtatással lehet majd segíteni. A szakember hozzátette, hogy a depressziót kutató orvosok körében a bél mikrobiomja régóta az érdeklődés középpontjában van, és most az egereken is éppen ezt szerették volna letesztelni, hogy vajon ez a mikrobiom szerepet játszik-e a depresszió kialakulásában.
A kísérlet során az egereket nyugalmi állapotban és stresszes állapotban vizsgálták, és kiderült, hogy a depresszió tünetei akkor kerültek elő, amikor a bélből a Lactobacillus eltűnt. Amint azonban ezt a baktériumot az élelemmel együtt visszajuttatták az egerekbe, a kedélyállapotuk helyreállt. A szakemberek azt is megállapították, hogy mindez amiatt történik, hogy a Lactobacillus hatással van a vérben található egyik metabolitnak, a kinureninnek a szintjére, ami a depresszió egyik kiváltója.
A kutatók a jövőben embereken is szeretnék elvégezni a vizsgálatokat, de addig is minden depresszióst arra figyelmeztetnek, hogy ne kezdjenek el gyógyszer helyett joghurtot enni, illetve mielőtt bármilyen változást eszközölnének a gyógyszerszedésükben, konzultáljanak a kezelőorvosukkal.

Hozzászólások

Szuper kőkorszaki animációs film az egész családnak (X)

A Csibefutam, a Wallace és Gromit és a Shaun, a bárány alkotóinak legújabb őrült családi animációs vígjátékában a kőkori ősöknél majdnem minden kerek, amíg völgyüket el nem foglalja a pénzéhes bronzkori zsarnok, Kupor.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék