Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A játékos szülőknek nem lesz szorongó a gyereke

Szerző: Jaksa Petra

2018. január 4. | Frissítve: 2021. október 17.

Forrás: babaszoba.hu

Azok a szülők, akik gyakran játszanak a gyerekeikkel, versenyt futnak vagy birkóznak velük, nagy valószínűség szerint segítenek nekik megelőzni a szorongásos problémák kialakulását.

Egy ausztrál-dán kutatás szerint a szülők viselkedése hatással van arra, hogy a gyerekeik kisiskolás korukra mennyire lesznek stresszesek vagy szorongók, ugyanis megtanulják, hogyan legyenek bevállalósabbak biztonságos körülmények között.
A kutatócsoport tagjai 312 családot kísértek figyelemmel, és arra jutottak, hogy azoknak az anyukáknak és apukáknak, akik az ún. kihívást előnyben részesítő szülői viselkedési formát alkalmazták, a gyerekei sokkal kevésbé voltak szorongók a többieknél.
Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a túlaggódás és a helikopterszülőség egyértelműen növelheti a gyerekek kockázatkerülésre, aggódásra hajlamos magatartását.
A kutatás egyik vezetője, Rebecca Lazarus szerint az olyan szülői viselkedés, ami fizikailag kihívást jelentő (pl. birkózás), rámenősségre, kockázatvállalásra ösztönző, segíthet megóvni a gyerekeket attól, hogy később túlzottan szorongók legyenek.
- A kihívást előnyben részesítő szülői viselkedés lényege, hogy a kicsik biztonságos kereteken belül szembesülhetnek rizikós, kihívást jelentő helyzetekkel - mondja Lazarus. Az elsőre félelmetesnek tűnő szituációk ismételt megtapasztalása által megtanulják, hogy képesek egyedül is megbirkózni ezekkel a helyzetekkel, ezáltal bátrabbak, magabiztosabbak lesznek.
Ezzel szemben a túlságosan óvó, féltő szülői magatartás éppen az ellenkező hatást váltja ki. Azt az üzenetet közvetíti a gyerek felé, hogy a világ egy félelmetes, veszélyekkel teli hely, amitől meg kell óvniuk magukat.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

- Lehet egy olyan helyzet, amikor a gyerekünk fél valamitől, például egy kutyától a parkban. Ilyenkor megmutathatjuk neki, hogy nincs mitől félnie, azáltal hogy hagyjuk, hogy megszimatolja a kezünket - mondja Lazarus.
A játékos szülőknek nem lesz szorongó a gyereke
Játszhatunk velük futóversenyt, vagy biztathatjuk valamilyen csapatsport kipróbálására. Ezek mind-mind finom, biztonságos módjai annak, hogy a gyerek megtapasztalja, milyen érzés veszíteni.
Habár Lazarus és a kutatótársai egyértelműen javasolják a szülőknek ezt a fajta lazább, kihívásra sarkalló magatartást, még szükség van további kutatásokra, hogy mindez egyértelműen alkalmazható legyen a gyerekek szorongásellenes kezelésében.
További érdekes cikkek gyermeknevelés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék