Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A homeopátia nem használ, de árthat

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 20.

Forrás: MTA

Semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a homeopátia használna bármilyen betegségre. A homeopátiás készítmények állítólagos hatása a placebohatással magyarázható, ártani pedig azért árthat, mert hamis biztonságérzetet ad.

A homeopátia nem használ, de árthat

Erre a következtetésre jutott az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) most kiadott közleményében - írja az MTA. A testület javaslatokat is megfogalmaz a homeopátia-üzletág résztvevőinek. Állásfoglalásukban leszögezik, hogy: "Az irodalom kimerítő áttekintése után sem állnak rendelkezésre a homeopátiás termékek és eljárások hatékonyságát alátámasztó, tudományosan elfogadható, kellőképpen meggyőző és reprodukálható bizonyítékok."
A testület többek között azt javasolja, hogy tüntessék fel a homeopátiás készítmények összetételét.
A homeopátiás szerek többségének készítése során a hatóanyag sok egymást követő hígításon megy át, az eljárás végére az oldatban már az eredeti hatóanyag egyetlen példánya sem marad. A homeopátiás gyógyítók hisznek abban, hogy a sorozatos oldási-rázási eljárás eredményeképpen az eredeti hatóanyagnak mintegy a lenyomata őrződik meg a vízben.
A hatásmechanizmusok magyarázata szemben áll a tudományosan bizonyítható követelményekkel, így a vitalizmus, az elektromágneses jelek és a vízmemória egyikét sem támasztják alá tudományos megfigyelések. Nincs meggyőző bizonyíték arra nézve, hogy a placebohatáson túl hatékonyak lennének a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben.
Sőt, abban a tekintetben akár kátékonyak is lehetnek, hogy téves biztonságérzetet adnak, aláássa a közvélemény a tudományba vetett bizalmát és eltántorítja a betegeket a bizonyítékokon alapú orvoslás igénybevételétől.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék