Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A hiperaktivitás tünetei

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2017. november 29. | Frissítve: 2021. május 6.

Forrás: babaszoba.hu

A hiperaktivitás vagy pontosabb nevén figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) jellemzője a viselkedés kontrollálásnak zavara. Gyakorisága kb. 5 százalék.

Ezek a jelek hiperaktivitásra utalnak

A hiperaktivitás egy gyűjtődiagnózis, amely a figyelemzavar különféle tüneteit foglalja magába. Kialakulása és oka ma még nem teljesen tisztázott. A viselkedés nem megfelelő kontrollálásának zavarát értjük alatta.

Milyen tünetei vannak a hiperaktivitásnak?

A hiperaktív vagy figyelemhiányos gyerekekre jellemző, hogy nem tudnak egy adott feladatra koncentrálni, figyelmük csapongó, könnyen elterelődik. Gyakran elfelejtenek dolgokat, nem tudják megkülönböztetni a lényegest a lényegtelentől.
A hiperaktív gyerekek túlmozgásosak, túlzottan impulzívak, nem tudják átgondolni a tetteik következményeit, azonnal reagálnak.
A túlzott mozgékonyság mellett az is jellemző a hiperaktív gyerekekre, hogy nem jó a mozgáskoordinációjuk, emiatt gyakran elesnek, leesnek valahonnan.
Nem tudják betartani az utasításokat és koncentrálni egy adott feladatra, ezért nem tudnak megfelelni az iskolai követelményeknek. Ők azok, akikre jellemző, hogy a teljesítményük alulmarad az értelmi képességeiktől.
A szociális területen sem képesek betartani a normákat, türelmetlenek, nem tudnak várni. Családi körben vagy az óvodában gyakran beszélnek róluk úgy, hogy ők azok, akik nehezen kezelhetőek. Nehezen vagy szinte egyáltalán nem tudnak beilleszkedni egy közösségbe a gyakori dühkitörések, labilis érzelmeik miatt.
Mindezek miatt gyakran önértékelési problémáik vannak, ami tovább rontja az állapotukat.
Kapcsolódó cikkeink hiperaktivitás témában:
 
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék