Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A hintázás is fejleszt

Szerző: Babaszoba.hu

2014. július 1. | Frissítve: 2021. május 25.

Forrás: Kismama magazin

A fülben levő egyensúlyérzékszerv legfontosabb képességeink alappillére. Jobban vág az agyuk azoknak a gyerekeknek, akiknek az egyensúlyérző szervét gyakran éri inger.

A hintázás szuper és nagyon hasznos játék kicsi és nagy gyerekeknek is


Minél több mozgáslehetőséget biztosítasz a gyerkőcnek, annál jobban fejlődik tehát nemcsak az egyensúlyérzéke, hanem a teljes idegrendszere is.
Először óvatosan próbáld ki a hintázást, de ne evés után! Ha csak a finomabb mozgást szereti, lassan, fokozatosan fedezzetek fel izgalmasabb játékokat. Esetleg először gyengéden lovacskázzatok a térdeden.
Hinta a játszótéren, a szobában vagy akár a lábadon - a ritmikus előre-hátra, fel-le mozgás akkor is fejleszti az egyensúlyszervet, ha te lököd a hintát. A mozgást kísérd mondókával, ezzel a beszédfejlődését is támogatod egyúttal. Hintázáskor érzi a gyerkőc, merre van előre, hátra, fent és lent, ám csak sok gyakorlás után fogja eltalálni a megfelelő ritmust a hinta önálló hajtásához.
Ehhez koordinációs készség, összpontosítás és irányérzék szükséges, akárcsak sok későbbi szellemi tevékenységhez: az óra leolvasásához vagy annak megjegyzéséhez, hogy merre van a "d", "p" és "b" betű szára. Hintázáskor az ehhez szükséges tapasztalatokat szerzi meg a gyerkőc. A felsőtest és a láb egyidejű és ellentétes mozgását az agynak kell összerendezni. Először válaszd szét a két mozgást, és csak a lábra vagy a felsőtestre figyelve biztasd: most előre, most hátra.
Engedd olyan alacsonyra a hintát, hogy lábával leérjen a földre, így lökdöshesse magát. Tekerd be néhányszor egyik oldalra a kötelet, így a forgást is kipróbálhatja. Hintaszékben vagy műanyag libikókában már az önállóan jól ülő kicsik is felfedezik az előre-hátra dülöngélés élvezetét.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék