Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A hasmenés járvány oka és megelőzéseEHEC-fertőzés az EU-ban

Szerző: Babaszoba.hu

2011. július 14.

Forrás: Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatója az EU tagállamokban zajló, E.coli baktérium okozta járvánnyal kapcsolatos megelőző intézkedésekről.

Az Országos Járványügyi Központ tájékoztatása szerint a Németországból induló járvány kórokozója egy korábban igen ritkán észlelt, O104:H4 szerotípusú E.coli. A járvány során bekövetkezett fertőzések legvalószínűbb forrásai nyersen elfogyasztott, csíráztatásra használt görögszéna magok, amit a francia és német járványügyi vizsgálatok eredményei alátámasztanak. Emellett korlátozott számú emberről-emberre terjedő másodlagos fertőzést is igazoltak. Az Európai Bizottság július 5-én kelt határozatában a forgalomból kivonta, és átmenetileg megtiltotta az Egyiptomból származó bizonyos típusú magok behozatalát az Európai Unió országaiba. A korábbiakban megvásárolt magok, illetve az azokból termesztett csírák azonban valószínűleg még jó ideig fellelhetők pl. a háztartásokban, vagy egyéb helyeken, és ezért esetleg további megbetegedések is előfordulhatnak.A fertőzés kialakulásának elkerülése érdekében az alábbi óvintézkedések betartását javasoljuk a lakosság számára:
Csírák nyersen
Kerüljék a saját termesztésű csíráztatott magok, vagy vásárolt csírák nyersen történő fogyasztását. A magvak csomagolása során fennállhatott a keresztszennyeződés lehetősége, ezért javasoljuk, hogy nemcsak a csíráztatott görögszéna magok és csírák, hanem valamennyi hőkezelés nélküli csíra fogyasztását kerüljék.

Általános tisztasági szabályok
A nyári szezonra való tekintettel mindenki különös hangsúlyt helyezzen az általános személyi higiénés szabályok betartására, például a gyakori alapos kézmosásra:
a. ételkészítés, fogyasztás, kiszolgálás előtt;
b. WC használatot, vagy pelenkacserét követően;
c. nyers zöldség vagy húsfélék érintését követően;
d. széklettel vagy háziállattal történő közvetlen kontaktust követően.

Ételkészítés
Fokozott figyelmet kell fordítani az ételkészítéssel kapcsolatos higiénés szabályok és az alapvető élelmiszer-biztonsági előírások betartására:
a. Hányással, hasmenéssel járó megbetegedés tüneteit észlelő személyek tartózkodjanak az ételkészítéstől, kiszolgálástól.
b. A húst és az abból készült ételeket a fogyasztás előtt alaposan főzzék, süssék meg.
c. A gyümölcsöket, zöldségeket folyó vízben alaposan mossák meg, és amennyiben lehetséges, hámozzák meg.
d. A nyers húst, illetve az egyéb nyers élelmiszereket tárolják elkülönítve a kész élelmiszerektől, ételektől, a feldolgozásához használt esz¬közöket pedig alaposan mossák el, hogy szennyeződés ne kerülhessen egyikről a másikra.
e. Az élelmiszerek alapos hőkezelése elpusztítja a kórokozókat, ezért például a zöldségfélék és a húsok sütése, főzése, grillezése megelőzhet többféle baktérium és vírus által okozott megbetegedést is.

Babaszoba: A görögszénamag tejtermelést serkentő készítmények és teák, fűszerkeverékek alapanyaga. Akkor, ha tea készül belőle, és főzöd a teát, az esetleg benne levő kóli baktériumok elpusztulnak. Más a helyzet akkor, ha nyersen, például beáztatva, salátaöntetnek elkészítve vagy csíráztatva fogyasztod, mert ebben az esetben a fertőzött magok megbetegedést okozhatnak. Éppen ezért csak ellenőrzött forrásból származó görögszénamagot fogyassz hőkezelés nélkül!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék