Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A hangszer jót tesz a reakcióidőnek

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 20. | Frissítve: 2017. január 31.

Forrás: Medipress

Azok az emberek, akik tudnak valamilyen hangszeren játszani, úgy tűnik, idősebb korukban is éberebbek tudnak maradni - derül ki a Université de Montréal's School of Speech Language Pathology and Audiology új tanulmányából.

A hangszer jót tesz a reakcióidőnek

"Minél több információnk van a zenének a szenzoros folyamatokra gyakorolt hatásáról, annál szélesebb körben tudjuk a zenei képzést alkalmazni, olyan egyéneknél, akiknek csökkent a reakcióidejük" - mondja Simon Landry, a kutatás vezetője. "Ahogyan az emberek öregszenek, úgy lassul reakcióidejük. Hasznos lehet számukra, ha bebizonyítjuk, hogy a hangszeres zenetudás javítani tudja a reakcióidőt."
A tanulmányba olyan zenészeket vontak be, akik 3 és 10 éves koruk között kezdték a zenetanulást és legalább 7 évig folytatták. A kontrollcsoportot egyetemisták alkották. Egy csendes, jól megvilágított szobába ültették őket, egyik kezükben egy számítógépes egér volt, a másik kezük mutatóujja pedig egy kis doboz alakú vibrációs készüléken pihent, mely időközönként vibrál.
Az egérrel kattintással kellett jelezniük, ha egy bizonyos hangjelzést hallanak, vagy ha a másik kezükkel vibrációt érzékelnek, vagy ha mindkettő szinkron bekövetkezik.
Az eredményekből egyértelműen látszott, hogy mind a hang-, taktilis, és audio-taktilis ingerekre szignifikánsan gyorsabban reagáltak a zenészek, mint a zenetanulásban nem jártas egyének.
A tanulmányt a Brain and Cognition U.S. folyóiratban publikálták.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék