Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyorsételekkel veszélyes vegyületek is a szervezetbe juthatnak

Szerző: Babaszoba.hu

2016. április 21.

Forrás: Medipress

Már csak azért sem érdemes túl sok gyorsételt fogyasztania a család egyetlen tagjának sem, mert veszélyes kemikáliák is bejuthatnak így a szervezetbe: a ftalátok főként a csomagolóanyagokból származnak. Gyerekek esetében különösen kerülendők a gyorsételek

A gyorsételekkel veszélyes vegyületek is a szervezetbe juthatnak

Egy friss kutatás szerint azoknak az embereknek a vizeletében, akik sok gyorsételt fogyasztanak, a ftalátok 24-40 százalékkal nagyobb arányban találhatók meg, mint a gyorsételt egyáltalán nem rendelőkében.
A ftalátok szerves vegyületek, amelyek a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a kamaszfiúk tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámot okozhat, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival.

"Egyértelmű az összefüggés az elmúlt 24 órában fogyasztott gyorsétel és a vérben talált ftalátok között, különösen két konkrét ftalát esetében" - mondja a kutatást vezető Ami Zota, a George Washington Egyetem adjunktusa.

A két ftalát a DEHP és a DiNP. A DEHP használatát az amerikai kormány betiltotta gyermekjátékok esetében, és átmenetileg a DiNP kapcsán is hasonló a helyzet.

A szakember azt is elmondta, hogy ezt a vegyületet rengeteg területen használják, mivel a műanyagot rugalmassá teszi. Az élelmiszeriparban főként a csomagolással és egyes élelmiszerfeldolgozó gépekkel juthat a szervezetbe.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Mindent a veszélyes anyagokról
 • Környezeti mérgek hatását vizsgálják
 • Akár terméketlenséget is okozhatnak a veszélyes játékok

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék