Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz) tünetei

Szerző: B.G.

2017. november 14. | Frissítve: 2019. július 22.

Forrás: babaszoba.hu

A gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz) gyakori megbetegedés gyermekkorban. Gyomorrontásnak is hívják, hányást és hasmenést okoz, néha lázzal és hasi görccsel jár.

A gyomor-bélhurut tünetei a hányás, hasmenés

A gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz) tulajdonképpen a tápcsatorna gyulladása. Leggyakrabban vírusok (pl. rotavírus), de baktériumok (pl. e-coli) és élősködők (pl. Giardia) is okozhatnak gyomor-bélhurutot.
Gyermekeknél főleg gyerekközösségekben gyakori a betegség. Hasmenést, hányást okoz, megfelelő orvosi ellátás mellett ritkán súlyos a betegség. A súlyosabb forma kiszáradáshoz vezet.

Mik a gyomor-bélhurut (gasztroenteritisz) tünetei?

Hányás, hasmenés, étvágytalanság, láz és hasi görcsök. Vannak kórokozók, amelyek esetében jellemző a betegségre a véres széklet. A hányás és hasmenés mindig folyadékvesztéssel jár, ezért fontos annak pótlása, nehogy kiszáradáshoz vezessen. Ennek elkerülése érdekében lassan, kortyonként itassuk a gyereket (10 percenként egy korty) illetve nagy segítség a patikákban kapható rehidráló szerek, amelyek elektrolitpótlásban segítenek. Ha a gyermekben a víz sem marad meg, ha nincs vizelete 6 órán át, ha a tünetek 1-2 napon belül sem múlnak el, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz.
Megelőzésképpen az alapos kézmosás javasolt, amelyet fontos megtanítanunk a gyerekeknek. A húsok alapos átsütése, zöldségek, gyümölcsök alapos megmosása is nagyon fontos a gyomor-bélhurutot megelőzésében.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék