Gyerek

A gyermekkori stressz aláássa az immunrendszert

Egy amerikai kutatás szerint a stresszes élmények hosszan tartó hatást gyakorolhatnak a gyermekek egészségére.
2009. Augusztus 17.

A kutatócsoport olyan tizenévesek immunrendszerét vizsgálták, akik átlagos illetve rendkívül stresszes gyermekkora volt, például fizikai bántalmazás érte őket, vagy árvaházban nőttek fel. A kutatók különösen a közönséges és általában látens herpes simplex vírus 1-es típusát (HSV-1) ellen termelt antitestek szintjét mérték. A vírus, amely az amerikai népesség mintegy kétharmadában jelen van, kiütést és hólyagosodást okozhat.

Az egészséges immunrendszerrel rendelkezők kordában tudják tartani a vírust, és csak akkor jelentkeznek tünetek, amikor az immunrendszert stressz vagy betegség legyengíti. A legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek azonban csak nehezen képesek visszaszorítani és antitesteket termelni az aktiválódott HSV-1 vírus ellen.

A Wisconsin-Madison Egyetemen végzett tanulmány eredményei szerint azokban a kamaszokban, akik stresszes családi környezetben vagy fizikai bántalmazás közepette nőttek fel, a HSV-1 elleni antitestek megemelkedett szintjét lehet kimutatni, ez pedig legyengült immunrendszerre utal.

A Proceedings of the National Academy of Sciences e heti online kiadásában közzétett tanulmány vezető szerzője, Seth Pollak pszichológia és gyermekgyógyász professzor szerint “a gyermekek érzelmi környezete széleskörű utóhatást gyakorol egészségi állapotukra”.

“Annak ellenére, hogy ezeknek a gyerekeknek a környezete már megváltozott, fiziológiailag továbbra is reagálnak a stresszre. Ez befolyásolhatja tanulási képességüket és viselkedésüket, és immunrendszerük legyengítése révén az egészségi állapotukra is hatást gyakorol.”

“Az immunrendszer a születéskor nem kialakult” – jegyezte meg Chris Coe társszerző. “A sejtek ugyan ott vannak, de azt, hogyan fog fejlődni és milyen mértékben lesz szabályozva, a korai környezet és a neveltetés típusa nagymértékben befolyásolja.”

Forrás: Medipress