Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyermekkori asztma elhízáshoz vezethet

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 31. | Frissítve: 2017. február 1.

Forrás: Medipress

A rohamoktól való félelem korlátozhatja a fizikai aktivitást - állítják a kutatók.

A gyermekkori asztma elhízáshoz vezethet

Amerikai kutatók 2.200 általános iskolás diákot vizsgálva azt figyelték meg, hogy azok között a gyermekek között, akiknél asztmát diagnosztizáltak, 51%-kal nagyobb volt az elhízás előfordulása. "Meglepő ez a szignifikáns összefüggés." - nyilatkozta a kutatás vezető szerzője, Dr. Frank Gilliland (a University of Southern California's Keck School of Medicine professzora, Los Angeles). Azt is megfigyelték, hogy azok a gyermekek, akik a rohamok oldására használnak inhalátort (pl. albuterolt), kevésbé hajlamosak az elhízásra, összehasonlítva azokkal, akik nem kezelik a rohamokat.
Hogy mi lehet az összefüggés magyarázata? Az asztmás gyermekek valószínűleg kevesebbet játszanak a szabadban, de gyakoriak körükben az alvászavarok is , mely szintén az elhízás kockázati tényezői. Az asztma elleni gyógyszerek mellékhatásaként szintén jelentkezhet fokozott súlygyarapodás.
A kutatók hangsúlyozták a krónikus légzőszervi megbetegedés korszerű és adekvát terápiájának fontosságát. Bátorítani kell a gyermekeket a normális életvitelre és a rendszeres testmozgásra. Alvásproblémák jelentkezése esetén ennek kezelése is nélkülözhetetlen.
A tanulmány a American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban jelent meg.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék