Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyermekek nemi érése

Szerző: Hojer Eszter

2021. április 27.

Forrás: babaszoba.hu

A kisóvodás korú gyermekek őszinte kíváncsisággal figyelgetik egymást, érdekli őket, kinek miért van kukija, ha nekik puncijuk van és fordítva. A nemi érés folyamatáról gyermekpszichológussal beszélgettünk.

A gyermekek nemi érése (fotó: Getty Images)

Változó intenzitású folyamat

Egy hullámzó, változó intenzitású folyamatként kell a gyermekek nemi érését elképzelni: hol sokminden történik ezen a téren velük, hol háttérben maradnak ezek a kérdések, később újból fontossá válnak. Bojti Andrea gyermekpszichológussal beszélgettem arról, mi történik kisgyerekkortól a felnőtté válásig a nemi érés során.
A kisóvodás korú gyermekek őszinte kíváncsiskodással vizsgálják, miben különböznek egymástól: sokat foglalkoznak azzal, hogy a társaik közül valakinek kukija, másoknak puncija van. Ilyenkor azt is gondolják még, hogy felnőtt korukra majd nekik is "kinő" a másik nemi szervük - és ez teljesen normális része a nemi érésnek.

Első mérföldkő óvodáskor végén

"Óvodáskor végére, nagyjából 5-6 évesen aztán fixálódik a gyermek nemi identitása" - emeli ki az első fordulópontot Bojti Andrea. Ezt követően már stabilan tudja azt, hogy amije van, az nem változik meg később sem az idők során. Ekkortájt kezdenek el a fiúk inkább a fiúkkal, lányok inkább a lányokkal játszani, kerülik a másik nem csapatát, esetleg nem is szólnak hozzájuk. "Ezzel a rögzüléssel el is érkezik egy látencia szakasz: kisiskolás korban a nemi érés főként a háttérben zajlik, a gyermeknél ez a téma ilyenkor nem központi kérdés" - magyarázza a szakember.

Pubertáskor kezdetén újra fókuszban a nemi érés

Amikor aztán a másodlagos nemi jelleg kialakul, ismét központi kérdés lesz a gyermek számára a nemi érése: ekkor már a nemi identitásával is foglalkozik, figyeli, ki iránt érdeklődik, érdeklődik-e egyáltalán valamely nem iránt. A pszichológus azonban felhívja a figyelmet arra, hogy amit 12 éves korban mond a gyermek azt illetően, hogy ő melyik nemet tartja például vonzónak, az bizony később még változhat. Arról nem is beszélve, hogy a divathullámok az élet ezen területét is elérték: divatos a (kis)kamaszok körében a nyitottság mindkét nem irányában. Ez azonban semmi véglegeset nem jelent.
"A nemi identitás voltaképpen nem egy fix dolog, hanem egy kontinuum az ember élete során. Úgy képzeljük el, mint egy számegyenest - ezen elhelyezkedhet valaki mindig ugyanazon a ponton, de akár el is mozdulhat rajta bármikor, bármely irányban" - világítja meg a tudományos magyarázatot Bojti Andrea.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék