Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyereknél is jelentkezhet az "egészségszorongás"

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 9.

Forrás: babaszoba.hu

Az új koronavírus hatására a gyermekeknél és a fiataloknál is jelentkezhet az egészségszorongás. A kutatók szerint a probléma korai azonosítása és kezelése fontos a hosszú távú mentális egészségi következmények elkerülése érdekében.

A Behavioral and Cognitive Psychotherapy Journal című folyóiratban megjelent tanulmányukban a Bath Egyetem (University of Bath) pszichológusai kiemelik, hogyan válthatnak ki egészségszorongást az olyan változások, mint például az iskolába való visszatérés. A gyerekeknek időre van szüksége ahhoz, hogy újra alkalmazkodni tudjanak a rutinhoz, és kezelni tudják az ezzel kapcsolatos érzéseiket az otthon töltött hosszú idő után - írja a Medicalxpress.com.
A Covid-19 által okozott láthatatlan fenyegetés az egészségükkel kapcsolatos aggodalmakat okozhat a gyermekeknek, ezért a szülőknek és a tanároknak érdemes odafigyelniük olyan jelekre, mint a túlzásba vitt kézmosás, vagy a megnyugtatás keresése az egészséggel kapcsolatos aggodalmak miatt. "A gyerekek is aggódhatnak a saját vagy a körülöttük élők egészsége miatt, éppen ezért képesnek kell lennünk felismerni, amikor a koronavírus miatti normális aggodalmuk problémássá válik - idézi a lap Dr. Jo Danielst, a Bath Egyetem Pszichológiai Tanszékének klinikai szakpszichológusát.
A gyereknél is jelentkezhet az "egészségszorongás" (Fotó: Getty Images)
A gyerekeknél a stressz jele lehet a hasfájás, az alvási nehézségek, vagy akár azon tevékenységek mellőzése, melyeket normál esetben élvezni szoktak. Akiket különösen érint az egészségszorongás, azoknál túlzásba vitt kézmosást, a tárgyak megérintésének feltűnő kerülését, a felnőtteknél ismételt megnyugvás keresését lehet tapasztalni az aggodalmuk miatt, túl a stressz általánosabb jelein.
A gyerekek nem mindig tudják világosan megfogalmazni az aggodalmaikat, ezért a viselkedésünkben beállt változásokat kell észrevenni. Ebben segíthetnek a tanáraik is az iskolába való visszatérés után, hiszen általában ők is jól ismerik a gyerekeket, akik a nap nagy részét az iskolában töltik.
A tanulmány készítői szerint a gyerekek egészségszorongását kiválthatja egy családtag megbetegedése, a szülő egészséggel kapcsolatos aggodalmai, illetve az emiatt megnövekedett feszültség. Ilyen esetben azt tanácsolják a szakemberek, hogy a szülők vagy a tanárok, akik észreveszik a gyermek egészségszorongását, ajánlják fel a lehetőséget, hogy beszélhessenek a problémákról, hallgassák meg az aggodalmaikat, majd ösztönözzék őket a félelmeikkel való fokozatos szembenézésre, azok legyőzésére. A kutatók javasolják, hogy szükség esetén ebben kérjék szakember segítségét.
Ha a gyermeknél azt tapasztaljuk, hogy gyakran keres megnyugtatást a felnőttektől a szorongásai kapcsán, az csupán rövid távon nyújthat segítséget, idővel ismét visszatérhetnek az aggodalmai. Érthető, hogy egy ilyen helyzetben aggódik valaki az egészsége miatt, és fontos, hogy a gyermekkel együttműködve megtalálják a problémák megértésének, megoldásának módját. Ebben segíthet például a koronavírussal kapcsolatos félreértések kijavítása, és a szükséges óvintézkedések betartása is.
A tanulmányt készítő szakemberek a világjárvány kapcsán korábban már foglalkoztak a mentális sérülékenységgel, beleértve a felnőttek egészségszorongását, illetve a gyermekeknél és fiataloknál a magányt is. Dr. Maria Loades, aki szintén a Bath Egyetem Pszichológiai Tanszékének munkatársa, az év elején publikálta megállapításait a lezárások és a magány okozta hosszú távú mentális kihívásokkal kapcsolatban a gyermekekre és a fiatalokra nézve, hozzátette: "A gyermekeknek és fiataloknak az iskolába való visszatérés után lehetőséget kell kapniuk a felzárkózásra, nem csak az oktatás terén, de szociális és emocionális szempontból is."
Ennek része a megfelelő idő és a tér megteremtése, hogy a közös játékon keresztül kapcsolatba léphessenek egymással. Ez ugyanis lehetőséget nyújt számukra az érzelmek feldolgozására, és tapasztalataik megosztására másokkal. Ne felejtsük el, hogy időbe telik, mire a gyerekek és fiatalok is alkalmazkodnak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék