Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyereknél is jelentkezhet az "egészségszorongás"

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 9. | Frissítve: 2021. szeptember 7.

Forrás: babaszoba.hu

Az új koronavírus hatására a gyermekeknél és a fiataloknál is jelentkezhet az egészségszorongás. A kutatók szerint a probléma korai azonosítása és kezelése fontos a hosszú távú mentális egészségi következmények elkerülése érdekében.

A Behavioral and Cognitive Psychotherapy Journal című folyóiratban megjelent tanulmányukban a Bath Egyetem (University of Bath) pszichológusai kiemelik, hogyan válthatnak ki egészségszorongást az olyan változások, mint például az iskolába való visszatérés. A gyerekeknek időre van szüksége ahhoz, hogy újra alkalmazkodni tudjanak a rutinhoz, és kezelni tudják az ezzel kapcsolatos érzéseiket az otthon töltött hosszú idő után - írja a Medicalxpress.com.
A Covid-19 által okozott láthatatlan fenyegetés - egészségükkel kapcsolatos - aggodalmat válthat ki a gyermekekben, ezért a szülőknek és a tanároknak érdemes odafigyelniük a jelekre. Ez lehet többek között a túlzásba vitt kézmosás, vagy a megnyugtatás keresése az egészséggel kapcsolatos félelmek kapcsán. "A gyerekek is aggódhatnak a saját vagy a körülöttük élők egészsége miatt, éppen ezért képesnek kell lennünk felismerni, amikor a koronavírus miatti normális aggodalmuk egészségtelen szintűvé fokozódik - idézi a lap Dr. Jo Danielst, a Bath Egyetem Pszichológiai Tanszékének klinikai szakpszichológusát.
A gyereknél is jelentkezhet az "egészségszorongás" (Fotó: Getty Images)
A gyerekeknél a stressz jele lehet a hasfájás, az alvási nehézségek, vagy akár azon tevékenységek mellőzése, melyeket normál esetben élvezni szoktak. Akiket különösen érint az egészségszorongás, azoknál túlzásba vitt kézmosás, a tárgyak megérintésének feltűnő kerülése is jelentkezhet.
A gyerekek nem mindig tudják világosan megfogalmazni az aggodalmaikat, ezért a viselkedésünkben beállt változásokat kell észrevenni, hogy gond van. (Ebben segíthetnek a tanárok is, hisz ők is jól ismerik a gyerekeket.) 
A tanulmány készítői szerint a gyerekek egészségszorongását kiválthatja egy családtag megbetegedése, a szülő egészséggel kapcsolatos aggodalmai, illetve az emiatt megnövekedett általános feszültség. Ilyen esetben azt tanácsolják a szakemberek a szülőknek, tanároknak, hogy ha észreveszik a gyermek egészségszorongását, ajánlják fel a beszélgetés lehetőséget, hallgassák meg az aggodalmaikat, majd ösztönözzék őket a félelmeikkel való fokozatos szembenézésre, azok legyőzésére. A kutatók javasolják, hogy szükség esetén kérje a szülő, tanár szakember segítségét.
Ha a gyermeknél azt tapasztaljuk, hogy gyakran keres megnyugvást a felnőttektől a szorongása miatt, tartsuk szem előtt, hogy az csupán rövid távon nyújthat segítséget, idővel ismét visszatérhetnek az aggodalmai. Érthető, hogy egy ilyen helyzetben aggódik valaki az egészsége miatt, és fontos, hogy a gyermekkel együttműködve megtalálja a problémák megértésének, megoldásának módját. Ebben segíthet például a koronavírussal kapcsolatos félreértések kijavítása, és a szükséges óvintézkedések betartása is.
A tanulmányt készítő szakemberek a világjárvány kapcsán korábban már foglalkoztak a mentális sérülékenységgel, beleértve a felnőttek egészségszorongását, illetve a gyermekeknél és fiataloknál a magányt is. Dr. Maria Loades, aki szintén a Bath Egyetem Pszichológiai Tanszékének munkatársa, az év elején publikálta megállapításait a lezárások és a magány okozta hosszú távú mentális kihívásokkal kapcsolatban a gyermekekre és a fiatalokra nézve. "A gyermekeknek és fiataloknak az iskolába való visszatérés után lehetőséget kell kapniuk a felzárkózásra, nem csak az oktatás terén, de szociális és emocionális szempontból is."
Ennek része a megfelelő idő és a tér megteremtése, hogy a közös időn keresztül kapcsolatba léphessenek egymással. Ez ugyanis lehetőséget nyújt számukra az érzelmek feldolgozására, és tapasztalataik megosztására másokkal. Ne felejtsük el, hogy időbe telik, mire a gyerekek és fiatalok is alkalmazkodnak az új helyzethez.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék