Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyerekkori megfázás összefüggésbe hozható az asztmával

2017. szeptember 25. | Frissítve: 2017. szeptember 27.

Forrás: Medipress

Azok a gyerekek, akik hajlamosak a légzőszervrendszeri megbetegedésre, nagyobb eséllyel kapnak asztmát, illetve néznek szembe csökkentett tüdőfunkcióval - derül ki egy friss kutatásból.

A gyerekkori megfázás összefüggésbe hozható az asztmával

A szakemberek közel 155 ezer gyerek adatait vizsgálták Európa-szerte. Ezeket a gyerekeket négyéves kortól 15 éves korukig figyelték meg. Kiderült, hogy azok, akiknek volt felső légúti megbetegedésük - nátha, torokgyulladás, mandulagyulladás - ötéves korukig, életük későbbi szakaszában nagyobb eséllyel kaptak asztmát. A kockázat esetükben 1,5-ször nagyobb volt, mint a többiek esetében.
Azok a gyerekek, akiknek alsó légúti megbetegedésük is volt - pl. tüdőgyulladás á általános mellkasi gyulladások - kétszer, illetve négyszer nagyobb eséllyel kényszerültek szembenézni az asztmával. Az ő esetükben a csökkentett tüdőfunkció sem számított ritkaságnak.
"Ezek a felfedezések alátámasztják az elméletet, miszerint a korai légzőszervrendszeri fertőzések hatással lehetnek a hosszútávú légzőszervrendszeri problémák kialakulására" - fogalmaz Evelien van Meel, a holland Erasmus Egyetem munkatársa.
A szakember szerint éppen ezért fontos volna, hogy több tanulmány szülessen a témában, és a jövőben esetleg megállítható legyen a probléma.

Címkék:

asztmanátha

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék