Gyerek

A gyerekek orrában hetekig megmaradhat a koronavírus

Akár három hétig megmaradhat a koronavírus a gyermekek orrában dél-koreai tudósok szerint.
2020. Szeptember 02.
A gyerekek orrában hetekig megmaradhat a koronavírus (fotó: Getty Images)

Korábbi kutatások és tapasztalatok azt igazolták, hogy a gyerekek és fiatalok döntő többségénél nem okoz tüneteket a koronavírus-fertőzés vagy ha igen, akkor azok nagyon enyhék. Azt nem tudják még most sem pontosan a járványügyi szakemberek, hogy milyen mértékben és milyen hosszan veszélyesek másokra a fiatalok, gyerekek, ha szervezetükbe kerül a vírus.

Egy dél-koreai kutatás 91 gyereket vizsgált. Akiknél megjelent vírus, őket elkülönítették és naponta vizsgálták, hogy jelen van-e a szervezetében a vírus. A kutatás eredménye, hogy akár három hétig is megmaradhat a koronavírus a gyermekek orrában. A legtöbb fertőzött gyerek tünetmentes marad, ezért különösen veszélyes vírushordozók, mert semmi jelét nem érzékeli a családjuk, környezetük a fertőzésnek. Különösen a 12 évnél fiatalabbakra jellemző a teljes tünetmentesség.

A brit Gyermekgyógyászati és Gyermek Egészségügyi Főiskola elnöke, Prof. Russell Viner felhívja a figyelmet, hogy az iskolakezdéskor rendkívül fontos kialakítani az intézményekben az óvintézkedések rendszerét, különösen a most publikált tanulmány ismeretében. A közösségi távolságtartás mellett, a gyakoribb kézmosás ajánlott.

Dr. Roberta DeBiasi, a washingtoni Nemzeti Gyermekkórház főorvosa szerint a dél-koreai tanulmány megállapításai szerint, a gyerekeknek kiemelkedő szerepük van a vírus terjedésében, holott tudományosan még nem sikerült leírni mértékét. Ennek kiderítése a további kutatások feladata.

Forrás: euronews.com