Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyerekek kitartóbbak, mint a hivatásos sportolók

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 24. | Frissítve: 2021. október 17.

Forrás: babaszoba.hu

Végre itt a magyarázat, miért nem fáradnak el játék közben a kicsik.

A gyerekek kitartóbbak, mint a hivatásos sportolók (Fotó: iStock)
Néha úgy tűnik, a gyerekeknek szinte végtelen az energiájuk, és soha nem fáradnak el. Ezt pedig nem csak a szülők gondolják így: egy 2018-ban készült tanulmány szerint a gyerekek kitartása meghaladja a hivatásos sportolókét.
A tanulmányban 12 kisfiút vizsgáltak, akik 8-12 év közöttiek voltak, 12 edzetlen férfit és 13 hivatásos állóképességi sportolót (triatlonistákat, hosszútávfutókat, kerékpárosokat). Mindegyik csoportnak magas intenzitású gyakorlatokat kellett végezniük, hogy a kutatók lássák, milyen gyorsan fáradnak el. A gyerekeknek és a felnőtteknek aerob mozgást - amikor az oxigént a vér az izmokba szállítja -, és anaerob mozgást - amikor a szervezet már meglévő energiaraktáraira támaszkodik edzés közben - is végezniük kellett.
A résztvevőket először kétszer 7 másodperc sprintnek vetették alá, amelyet 1 perc pihenő követett, mely során megmérték aerob energiateljesítményüket. Ezután 30 másodperc kerékpár következett, amely során a tőlük telhető leggyorsabban kellett tekerniük, és ezután az anaerob teljesítményüket mérték. A gyakorlatok után a résztvevők pulzusát, oxigénszintjét is mérték, illetve azt, milyen gyorsan szívódik fel a laktát a szervezetükből - a tejsav, amely az izomlázért is felelős -, hogy megbizonyosodjanak róla, milyen gyorsan gyógyulnak.
A felmérés kimutatta, hogy a gyerekeknek olyan fáradtságálló izmaik vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy gyorsan felépüljenek a nagy intenzitású testmozgás végzése után is - még a hivatásos sportolóknál is gyorsabban.
A gyerekek a kerékpáros tesztben is felülmúlták a felnőtteket: teljesítményük csak 35,2%-kal csökkent, míg a sportolóké 41,8%-kal, az edzetlen férfiaké pedig 51,8%-kal. - A kutatás arra világított rá, hogy a gyerekeknek sokkal jobb az aerob anyagcseréje, így kevésbé fáradnak el a nagy intenzitású fizikai tevékenységektől - mondta Sebastian Ratel, a Clermont Auvergne-i Egyetem docense, a kutatás egyik szerzője.
A gyerekek nagyon gyorsan regenerálódtak is, ami annak köszönhető, hogy pulzusuk gyorsabban visszaáll a normál tartományba, és a laktát is gyorsabban távozik a szervezetükből. Ez magyarázhatja, hogy miért képesek annyit játszani, még jóval azután is, hogy a felnőttek elfáradtak.
A tanulmány során arra is rájöttek, hogy az aerob erőnlét, legalább izomszinten jelentősen csökken a gyermekkori állapothoz képest, amely idővel növeli az olyan betegségek kockázatát, mint például a diabétesz.
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék