Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyerekek agya "felragyog" édesanyjuk hangjára

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 24.

Forrás: Medipress

Egy agyi képalkotó vizsgálatot alkalmazó kutatás azt mutatta, hogy amikor az édesanyák megszólaltak, gyermekük több agyi területe is aktiválódik.

A gyerekek agya "felragyog" édesanyjuk hangjára

Egy agyi képalkotó vizsgálatot alkalmazó kutatás azt mutatta, hogy amikor az édesanyák megszólaltak, gyermekük több agyi területe, köztük az érzelmek és a jutalom feldolgozásért, a szociális funkciókért, az arcfelismerésért és a személyesen releváns dolgok észleléséért felelős területek is aktiválódtak.
Ez a fokozott neurológiai reakció azonban kizárólag az édesanyára korlátozódott, más nők hangjára nem jelentkezett.
"Számos szociális, nyelvi és érzelmi folyamatunkat az édesanyánk hangjának hallgatásával sajátítjuk el" - magyarázta a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklap május 16-i számában megjelent tanulmány szerzője, Daniel Abrams, a Stanford Egyetem pszichiátere. "Meglepő módon azonban csak keveset tudunk arról, hogyan szervezi magát az agy e fontos hangforrás köré. Eddig nem ismertük fel, hogy az édesanya hangja ilyen gyorsan elér ennyire sok különféle agyi rendszert."
Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a gyermekek előnyben részesítik édesanyjuk hangját, az ennek hátterében álló mechanizmust azonban nem ismertük pontosan.
Az új kutatás során 24 hét és tizenkét év közötti gyermeket vizsgáltak, akiket biológiai anyjuk nevel. A gyermekek édesanyjai értelmetlen szavakat mondtak ki, és ezeket a kutatók felvették. Két olyan édesanya is kiejtette ezeket az értelmetlen szavakat, akiknek gyermeke nem vett részt a kutatásban, és erről is hangfelvételt készítettek. Miközben a gyerekek meghallgatták édesanyjuk és az idegen nő hangfelvételét, a kutatók MR-vizsgálattal figyelték meg az agyi aktivitásukat.
Az eredmények azt mutatták, hogy a gyermekek 97 százalékos pontossággal azonosítani tudták édesanyjuk hangját, még az után is, hogy csupán alig 1 másodpercig hallották.
"A hang az egyik legfontosabb társas kommunikációs kapaszkodó" - mondták a kutatók. "Érdekes látni, milyen sokáig él tovább az édesanya hangjának visszhangja számos agyi rendszerben."
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék