Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gyerek növekedése: testsúly és magasság

Szerző: Kiss Virág

2016. július 26. | Frissítve: 2021. szeptember 11.

Forrás: babaszoba.hu

A gyermekek egymástól igen eltérő módon fejlődhetnek: míg egyikük vékonyabb, a másikuk kissé ducibb. Van, aki a kortársához képest alacsonyabb, míg mások magasabbnak bizonyulnak.

Növekedés

A gyermekek fejlődési skálája igen széles, és akár testvérek között is igen jelentős eltéréseket tapasztalhatunk.
Nálunk például míg a lányom 59 cm-rel született, és 11 évesen elérte az én testmagasságomat, addig a fiammal idén endokrinológián kötöttünk ki, mert alacsonyabb ütemű a magasságának növekedése. Itt aztán számba vettük az összes a gyermekemmel kapcsolatos körülményt, átnéztük a fejlődés táblázatokat, és kiderült, hogy minden rendben van.

Mi befolyásolja gyermekünk növekedését?

Gyermeked növekedésének mértékét számtalan tényező befolyásolja. Melyek ezek?
  • öröklődés
  • a táplálkozás minősége és mennyisége
  • betegségek
  • a családotok társadalmi-gazdasági helyzete
  • pszichológiai tényezők
Ha a növekedésre ható tényezők közül valamelyik kedvezőtlenül alakul, akkor ez képes visszafogni a gyermek öröklött, genetikai potenciálját is.

Gyermeked növekedésének nyomon követése

A gyermek fizikális növekedését a testtömeg, a testmagasság, a fejkörfogat és a mellkörfogat méretének változásával lehet ellenőrizni. Ezeket az adatokat a védőnő szorosan nyomon követi, és úgynevezett percentilis táblázatba illesztve (fejlődési görbét rajzolva) értékeli. Külön táblázat van fiúknak és külön lányoknak.
A percentilis érték azt mutatja meg számodra, hogy az azonos életkorú és nemű gyermekek hány százalékának kisebb a testmagassága, tömege vagy egyéb paramétere a te gyermeked paramétereihez képest.
Nálunk például a 11 éves lányom testmagasság percentilise 90-es, ami azt jelenti, hogy ebben az életkorban a lányok 90%-a alacsonyabb nála, vagyis igen magasnak számít.
Természetesen a gyermek fejlődését mindig önmagához mérten kell nyomon követni. Az endokrinológus szakorvos például arra hívta fel a figyelmem, hogy a görbék felrajzolásakor elsősorban arra kell összpontosítanunk, hogy azok a többi görbével viszonylag párhuzamosan fussanak. Ha azonban a görbe lefelé ível (mintegy ollóként szétnyílik), akkor érdemes kivizsgáltatni, hogy milyen probléma állhat a háttérben. A védőnők feladata, hogy az esetleges eltérésekre felhívják a szülők figyelmét, és megfelelő szakorvoshoz irányítsák a gyermeket.

A gyermek testsúlyának növekedése

Amikor a gyermekünk fejlődéséről esik szó, az első paraméterek egyike, amit kezdetben szinte napról napra nyomon követünk, a testsúlyának növekedése. A születést követően az egyes életszakaszokban más-más ütemű a növekedési ráta.
Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy csecsemők esetében a bűvös 2-es és 3-as szám az, ami leginkább rögzül a szülők fejében: egy átlagosan fejlődő csecsemő fél éves korára megduplázza, egy éves korára pedig megháromszorozza a születési súlyát.
Az első hónapban 400 g, a 3-6. hónap között 600-900 g, a 6-9. hónap között 300-500 g, a 9-10. hónapban pedig 200-250 g a gyarapodás üteme.
A 2-7. év között a várható átlagos testsúly kiszámítására következő képlet lehet segítségünkre: (kg) =2× az évek száma + 8.
7 éves kortól 12 éves korig nagyjából évi 3 kg-mal nő a testsúly.
A 8-12. év között az átlagos testsúly (kg) = 3× az évek száma.

Hossznövekedés

Az érett újszülött átlagosan 51 cm. Az első évben átlagosan 24-25 cm-t nőnek a gyerekek: ebből gyorsabb ütemű az első félév, amikor 16 cm-t nőnek összesen; míg a második félévben átlag 8-9 cm az össznövekedés mértéke. 8 éves korig az alábbi képletet lehet durva becslésre használni:
magasság (cm) = 5×az évek száma + 80
Az első nyúlási szakasz óvodás kor végére, 5 éves kor fölött figyelhető meg, míg a második nagy növekedési ugrás a pubertás korban következik be.
A serdülőkori növekedési felgyorsulás a lányoknál általánosságban a 10-11., a fiúk esetében pedig kb. a 12-13. éltkorban következik be. A testmagasság növekedési csúcssebessége a fiúknál általában 7-12 cm/év, a lányoknál pedig 6-11 cm/év.

Fejkörfogat és mellkörfogat változása

Az érett újszülött fejkörfogata 34-35 cm, ennek mérete az első három hónapban havi 3 cm-t nő, majd féléves koráig havi 1 cm-t, egy éves koráig pedig 0,5 cm-t nő havonta.
A fejkörfogatot a mellkörfogathoz viszonyítjuk.
Az első 8-10 hónapban a mellkörfogat kisebb, mint a fejkörfogat. Újszülötteknél ez 32 cm, félévesen 42 cm, egyévesen pedig 46 cm.
Fontos tudni, és tapasztalatom szerint a védőnők is el szokták mondani az aggódó anyukának, hogy mindig figyelembe kell venni az egyéni különbségeket. Nem lehet ugyanis a fejlődési ütemet egy sablonra húzva szemlélni. A fejlődés-növekedés mértékét és dinamizmusát minden gyermek esetében csak saját magához lehet viszonyítani. Ehhez pedig folyamatos ellenőrzés szükséges.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék