Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A görögdinnye áldásos hatásai

Szerző: Szondi Réka

2015. augusztus 8. | Frissítve: 2021. július 18.

Forrás: babaszoba.hu

Sokan nem is tudják, hogy a nyár sláger gyümölcse valójában (termesztéstechnikailag) zöldség, és a tökfélék közé tartozik. Mi a görögdinnye erőssége? És mikortól adható a babáknak?

A dinnyének közel 90 százaléka víz és számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. A gyümölcsben lévő karotin a szervezetben A-vitaminná alakul. A dinnyében lévő C- és E-vitamin pedig segíti az egészséges vérkeringést ás rugalmasan tartja a kötőszöveteket, míg a benne lévő B-vitamin a bőr, a haj és a köröm szépségét segíti. (A dinnyében foszfor, szelén és cink is található.)
Folsavtartalma miatt a kismamáknak kifejezetten ajánlott, mivel az létfontosságú a magzati gerincvelő egészséges fejlődéséhez.
Az említett magas víztartalma miatt sok nem kívánatos anyagot kimos a szervezetből: kitisztítja a veséket és az emésztőrendszert, és (általánosan) méregteleníti az egész szervezetet.
Mivel 100 gramm görögdinnyében mindössze 30 kalória van, és csak kb. 8g szénhidrát, így ideális segítője lehet a fogyókúrának. Nagy előnye ezen túl, hogy nagy mennyiséget ehetünk belőle anélkül, hogy híznánk, mivel igen laktató, kevés kalóriát tartalmazó étel.
A görögdinnye nagy arányban tartalmaz likopint, amely számos szív- és érrendszeri betegség megelőzésében kulcsszerepet játszik. Emellett a likopin antioxidáns-tulajdonságának köszönhetően a daganatos betegségek, a rák megelőzéséért is sokat tesz. A likopin emellett segíti az immunrendszer megfelelő működését, és az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását.

Hozzátáplálás: mikortól kaphat görögdinnyét a baba?

A görögdinnyét a hozzátáplálás viszonylag korai szakaszában, körülbelül a baba 7-9 hónapos korától lehet elkezdeni. Ennek időpontját persze nagyban befolyásolhatja az, hogy az évnek mely időszakában járunk, hogy mikor van a gyümölcs - ebben az esetben a görögdinnye - érési szezonja.
Kezdetben érdemes csak a dinnye levével megkóstoltatni a babával. Később fokozatosan, napról napra emelhetjük az adagot. Amikor már hozzászokott a dinnye ízéhez, és a szervezete is a rostokban gazdag gyümölcshöz, apránként kisebb dinnyedarabokat is adhatunk neki. Leveses, könnyű állaga miatt könnyen rághatják, csócsálhatják a gyerekek. Egyedül arra kell figyelni, hogy a magokat vegyük ki belőle, és ne adjunk egyszerre túl nagy darabot a babának.
Ebben az esetben is fontos a fokozatosság: először csak kis adagot adjunk, majd fokozatosan emeljük az adagot, hogy időt hagyjunk a szervezetének a gyümölcshöz való hozzászokáshoz.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék