Gyerek

A fültisztítás helyes módja

Ha a strandolás során fülbe jutott víz nem tud távozni, akkor gondoljunk rá, hogy ennek egyik oka lehet a hallójárati fülzsír is! A fülzsírdugó nemcsak zavaró, hanem fertőzések melegágyát is képezheti.
2017. Augusztus 16.

A fültisztítás helyes módja

Nyáron mindig megszaporodik a hallójárati gyulladások száma. A megfelelő fültisztítás tehát nagyon fontos, de nem mindegy, hogy mivel történik. Erre az interneten is számtalan praktikát találhatunk, ám nem mindegyiket tanácsos megfogadni, némelyik ugyanis többet árt, mint használ.

Fontos szerepe van

A fülzsír biztosítja, hogy a fül érzékeny bőre ne száradjon ki, savas kémhatásával védi a hallójáratot a kórokozóktól, így a fertőzésektől. Fülzsírra tehát szükségünk van, ám a termelődése nagyon eltérő lehet. Különböző bőrtípus, életkor, hormonhatás, külső hőmérséklet, életmód nagyon befolyásolhatják, hogy mekkora mennyiségben termelődik. Ha valaki hajlamos a túlzott fülzsírtermelődésre, akkor gyakrabban jelentkezhet füldugulás, amikor az összegyűlt fülzsír halláscsökkenést okoz – magyarázza dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

Ha a strandolás során fülbe jutott víz miatt a fülzsírdugó beduzzad, és a víz nem tud távozni, akkor a fülben rekedve nemcsak zavaró, hanem fertőzések melegágyát is képezheti. A megfelelő fültisztítás tehát nagyon fontos, ám nem mindegy, hogy mivel történik.

A legelterjedtebb módszer nem a legjobb

A legtöbben még ma is fültisztító pálcikát használnak arra, hogy a felesleges fülzsírt eltávolítsák. Sokan problémamentesen végzik ezt évek óta, ám a fül-orr-gégészek már sok ebből eredő problémával találkoztak a rendeléseken. A pálcikáról leeső vatta a hallójáratban marad, a pálcával könnyű felsérteni a hallójárat érzékeny bőrét, a hámsérülés pedig megkönnyíti a kórokozók bejutását. Leggyakrabban azzal találkozunk, hogy a tisztítás során nem kikerül, hanem beljebb tolódik a fülzsírt, így segítjük több réteg egymásra rakódását, a fülzsírdugó kialakulását.

Vízzel a zsír ellen?

A patikákban különböző fültisztító készítményeket kaphatunk, amelyek a tájékoztató szerint a fülben lévő fülzsírt feloldják, ezáltal megkönnyítik az eltávolítását, így elkerülhetjük a fültisztító pálcika veszélyeit. Fontos azonban, hogy nem érdemes vizes alapú készítményt választani erre a célra, hiszen a vízzel nem tudjuk feloldani a zsírt. A paraffin olaj könnyen elérhető, a fülbe csepegtetve ezzel jó eredményeket tudunk elérni.

Melegítsük?

A fülgyertyázás során egy speciális gyertyát helyeznek a fülbe, arra ügyelve, hogy a lecsorgó viaszt felfogják. A módszer kedvelői szerint, az égő gyertya melegíti, így feloldja a fülben lévő fülzsírt, illetve megkönnyíti annak eltávolítását. A gyertyákat bárki beszerezheti, otthonában is elvégezheti a “kezeléseket”. Sajnos így előfordulhat, hogy épp ellenkező hatást érnek el vele, vagyis a fülzsír még beljebb nyomódik. Gyakran a fülgyertya használata után egy finom, ámde igen nehezen eltávolítható réteg is lerakódik a hallójáratba, a dobhártyára, és ekkor már csak a fül-orr-gégész tudja eltávolítani a kialakult fülzsírdugót.

Pezsgőfürdőt a fülnek!

Első hallásra drasztikusan hangzik, hogy a hajszőkítéshez használt hidrogén-peroxid oldattal tisztítsuk a fülünket, ám ez a módszert is több internetes fórumon ajánlják a makacs fülzsír hatékony eltávolítására. Az enyhe habzó folyadék a beszámolók alapján feloldja a fülzsírt, ami ezt követően egy törölköző segítségével könnyen eltávolítható. Hogy mit gondol erről a szakember? Szerintük nagyon veszélyes lehet ezt a vegyszert ilyen módon használni, bár nagyobb hígításban bizonyos megbetegedések esetén ez bizonyos orvosi beavatkozások része, de mindenképp a szem ellenőrzése mellett kontrollálni kell az oldat eltávolítását is, ezt pedig otthon nyilván senki nem tudja megtenni.

Nyaralás előtt fültisztítás

Aki hajlamos a fokozott fülzsír termelődésre, ügyeljen rá, hogy legkésőbb a nyaralás előtt fül-orr-gégészeten kérjen fültisztítást. Így az említett kellemetlenségek megelőzhetők és biztos, hogy egyik házi praktikával sem teszünk kárt magunkban. A rendelőben végzett fülmosás során az orvos testhőmérsékletű vizet fecskendez a fülbe, mely a fülzsír mögé jutva kisodorja azt. Szükség szerint a fülmosás előtti 1-2 napban paraffinolajos csepegtetést ír fel, mely fellazítja a fülzsírt, így megkönnyíti az eltávolítását a fülmosás során.

A fülmosás után ellenőrizni kell a dobhártya és a hallójárat épségét, hogy a hallójáratból sikerült-e maradéktalanul eltávolítani a zsírt, vagy/és a váladékot. Ez az a momentum, ami miatt semmikép nem javasolt a hallójáratot otthon mosni, piszkálni, mert senki nem tudja kontrollálni a tevékenykedése utáni állapotot! Vigyázzon, ne okozzon saját magának hallójárati gyulladást, vagy dobhártya sérülést!

Kapcsolódó cikkeink:

Hogy kell a gyerek fülét tisztítani?

Egy fül-orr-gégész tanácsai

Forrás: Fül-orr-gége Központ