Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A fiúk HPV-oltása is megkezdődhetne szeptembertől

Szerző: Babaszoba.hu

2020. augusztus 21.

Forrás: Qubit.hu

A fiúk HPV-oltásának mielőbbi bevezetésére hívja fel a figyelmet az akadémikus patológus.

A fiúk HPV-oltása is megkezdődhetne szeptembertől (fotó: Getty Images)
Schaff Zsuzsa Széchenyi-díjas patológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja szerint a fiúk humán papilloma vírus (HPV) elleni oltása is megkezdődhetne szeptembertől az iskolákban, hiszen az ezt lehetővé tévő kormányhatározat már idén áprilisban megjelent - írja a Quibit.hu.
Magyarországon jelenleg csak a lányok részesülnek ingyenes HPV-védőoltásban. A patológus elmondása szerint a 7. osztályos lányok hazai átoltottsága a program 2014-es bevezetése óta 70-75 százalékról 80 százalék fölé növekedett. Csak a nők HPV elleni oltása esetén azonban évtizedekre lenne szükség a méhnyakrák megszűnéséhez. A fiúk bevonása az oltásba további 40 százalékkal csökkentheti a méhnyakrák, illetve a hüvely és a szeméremtest rákjainak előfordulását.
Schaff Zsuzsa elmondta, hogy a HPV-fertőzés átvitelében a férfiaknak jelentős a szerepük. A fiúk oltásának célja így kettős: amellett, hogy a társukat is védik a HPV-fertőzéssel szemben, saját megbetegedésüket is elkerülik. Hangsúlyozni kell, hogy a HPV a szájüreg-garat-gége, a gáttájék és a férfi nemi szervek rosszindulatú daganatainak kiváltásában is közrejátszik - az első ráktípus a férfiakat nagyobb gyakorisággal érinti, mint a nőket.
"Az oltást a szexuális élet megkezdése előtt célszerű beadni, emellett ebben az életkorban a legerősebb a szervezet immunválasza. A nemzetközi ajánlások is ezt az életkort javasolják, és számos országban ezt gyakorolják" - mondta Schaff.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék