Gyerek

A fiatalok szerint a biztonságos település gyerekbarát

A 10 és 18 év közötti fiatalok elsősorban a biztonságos településeket tartják gyerekbarátnak, de fontos számukra az is, hogy beleszólhassanak az őket érintő döntésekbe.
2016. Július 08.

Ez derült ki abból a kutatásból, amelyet az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány megbízásából készített a GfK Hungária Piackutató Intézet.

A májusi úgynevezett feltáró, de nem reprezentatív adatfelvétel fontosabb megállapításait csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették Budapesten. A felmérés során a 10-14 és a 15-18 éves korosztályból száz, illetve hetven fiatalt kérdeztek meg egyebek mellett arról, mit jelent számukra a gyerekbarát környezet, közösségi tér, település.

A Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója által ismertetett kutatás egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy a gyerekeket érdekli, mi zajlik a településükön, és jól meg is tudják fogalmazni, mit szeretnének, melyek azok a dolgok, amelyeken szerintük változtatni kellene.

A gyerekek szerint a hivatalokban, közösségi terekben általában nincsenek rájuk tekintettel és nem kapnak elég információt. Ez alól egyetlen közintézmény jelent kivételt: a könyvtár, amely a szemükben kifejezetten pozitív, kedvelt közösségi tér, ahová ezért szívesen is járnak.

A fiataloknak a saját településükkel szembeni elvárásuk elsősorban az, hogy biztonságban élhessenek, ugyanakkor szeretnék, ha ott az életkoruknak is megfelelő kikapcsolódási lehetőségek is elérhetők lennének.

A felmérés szerint a gyerekek véleménynyilvánítás iránti igénye függ az iskolai és a családi szocializációtól, de a középiskolások körében már a fiatalok nemétől is. Így például a 15-18 éves fiúk inkább az interneten szerveznének mozgalmat érdekeik érvényesítésére, míg a lányok inkább utcai tüntetéseken fejeznék ki véleményüket.

A GfK Hungária kutatását annak apropóján ismertették, hogy az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány idén – immár másodjára – meghirdette Gyermekbarát település pályázatát. A címre és az azzal járó 2-2 millió forintos – az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott – támogatásra azok az önkormányzatok pályázhatnak, amelyek a gyermekek jogait – több szempont alapján – kiemelt kérdésként kezelik, és ezt a jövőben is biztosítani akarják.

Tavaly a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigánd, valamint Hódmezővásárhely és Óbuda-Békásmegyer önkormányzata nyerte el a címet, utóbbi például az indoklás szerint innovatív megoldásaival. A pályázatok elbírálásakor tekintettel vannak az adott település lehetőségeire, így hátrányos helyzetű települések is eséllyel indulhatnak, ahogy Cigánd is nyerni tudott.

A nyertes települések a gyermekbarát címet később sem vesztik el, mert a helyi programokra az UNICEF továbbra is odafigyel. Danks Emese, az alapítvány ügyvezető igazgatója szerint így a jövőben a gyermekbarát települések akár klubba szerveződhetnének, ezzel is erősítve gyermekbarát szemléletüket.

Danks Emese tájékoztatása szerint az idei pályázatokat július 24-éig küldhetik meg az önkormányzatok, és most is három – különböző nagyságú – települést díjaznak majd.

Az ügyvezető igazgató közölte azt is, elkészítik Magyarország gyermekbarát térképét. Ezért egy online kérdőívet indítottak a az Unicef oldalán, azzal a céllal, hogy az önkormányzatoknak bemutassák, a válaszadók milyen szempontokat tartanak fontosnak.

Forrás: MTI