Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A fahéjtól majd jobban tanul a gyerek

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 21. | Frissítve: 2017. október 16.

Forrás: Medipress

A fahéj kellemes, pikáns ízét sokat kedvelik, de vajon azt hányan tudják, hogy ez a fűszer még a tanulásban is segíthet?

A fahéjtól majd jobban tanul a gyerek

A Neuroimmune Pharmacology című lapban közzétett vizsgálat során kiderült, hogy azok a rossz képességű egerek, amelyek fahéjat fogyasztottak, jelentős javulást mutattak a tanulásuk terén. A vizsgálatot vezető Kalipada Pahan, a Rush Egyetem Orvosi Központjának neurológia professzora hangsúlyozta, hogy a tanulási képességek javítására a fahéj fogyasztása az egyik legbiztonságosabb és legkönnyebb módszer lehet.
Eddig viszonylag keveset tudtak arról a szakemberek, hogy mitől tanulnak egyesek könnyebben, mint mások. A mostani vizsgálat során először sikerült beazonosítani bizonyos fehérjéket a hippokampuszban, melyek szerepet játszanak a tanulásban. Kiderült, hogy a gyengébb képességű tanulókban kevesebb található a CREB nevű fehérjéből, melyek az emlékezetben és a tanulásban fontosak, ellenben több bennük a GABAA receptor és a GABRA5 fehérje.
A Neuroimmune Pharmacology című lapban közzétett kísérlet során kiderült, hogy a fahéjjal etetett egereknek azért javult a tanulási képessége és az emlékezete, mert a tanulással kapcsolatos fehérjék megváltoztak bennük, a fahéj ugyanis nátrium-benzoáttá alakult bennük, ami az agykárosodás kezelésében is fontos szerepet játszik. A nátrium-benzoát az agyban növeli a CREB és csökkenti a GABRA5 mennyiségét, és ezek hatására javult a memória és a tanulási képesség.
A kísérlet során a kutatók két napon át edzették az egereket egy 20 járatot tartalmazó labirintusban, hogy megfigyeljék, ki milyen gyorsan találja meg a megfelelő utat. Az eredmények azt mutatták, hogy miután egy hónapon át fahéjat fogyasztottak, a rosszabb képességű rágcsálók nagy javulást mutattak.
A szakemberek ugyanakkor azt is megállapították, hogy nem minden fahéj hat egyformán, az Egyesült Államokban kapható ceyloni fahéj például kevésbé volt hatásos, a kínai pedig egyenesen olyan molekulákat tartalmazott, amely májkárosodást is okozhat.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék