Gyerek

A dió a bélflórának is jót tesz

Egy a The Journal of Nutritional Biochemistry című online lapban olvasható kutatás kimutatta, hogy az étrendbe iktatott dió képes megváltoztatni a bél baktériumállományát, ezáltal egészségesebbé tenni a szervezetet.
2017. Augusztus 08.

A dió a bélflórának is jót tesz

Amint arról a kutatást vezető dr. Laury Byerley, a New Orleans Orvosi Iskola szakembere beszámolt, a diót régóta szuperételként tartjuk számon, mivel omega-3 zsírsavban, alfalinolén savban és rostban is gazdag, emellett nagyon magasa koncentrációban tartalmaz antioxidánsokat. Most azonban ezek mellé még egy jó tulajdonság társult, a dió ugyanis a bél mikrobiótájára is pozitív hatással van.

A kísérlet során a kutatók rágcsálók egy csoportjának az étrendjét dióval egészítették ki, és azt találták, hogy ezeknek a belében megváltozott a baktériumok száma és típusa, például megemelkedett a jótékony Lactobacillusok száma is. A baktériumok tehát a dió hatására nagyobb változatosságot mutattak a bélben, azt pedig már eddig is lehetett tudni, hogy minél kevésbé változatos a bél baktériumállománya, annál nagyobb az elhízás, illetve egyéb betegségek veszélye. Lényegében az derült ki, hogy a dió prebiotikumként képes működni, azaz elősegíti a jótékony baktériumok aktivitását a bélben.

A szakemberek a vizsgálatok alapján arról számoltak be, hogy a dió csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, lassítja a tumornövekedést, továbbá jótékonyan hat az agy egészségi állapotára is, tehát mindenkinek ajánlott a rendszeres fogyasztása.

Kapcsolódó cikkeink:

Már egy marék dióféle is segít elkerülni ezeket a betegséget

Tovább élhet, aki diót eszik

Forrás: Medipress