Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A cukormentes termékek is ártanak?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. január 21.

Forrás: Oxygen Medical

Érdemes óvatosnak lennünk a cukormentes italokkal és édességekkel, azok ugyanis éppen annyira roncsolhatják a fogat, mint a cukros társaik. A kutatások tanulságait dr. Komáromy-Poros Gergő fogorvos ismertette.

A roncsoló hatása savnak köszönhető

A legújabb kutatások szerint a cukormentes üdítők és sportitalok is gyengítik a fogzománcot. A Melbourne-i egyetem szakemberei 23 különböző típusú cukormentes italt vizsgáltak meg és arra jutottak, hogy azok, amelyek savas összetevőket tartalmaznak és azok, amelyeknek alacsony a pH szintjük, mérhetően roncsolják a fogzománcot.
A legtöbb ember tisztában van azzal az összefüggéssel, amely a cukor és a fogszuvasodás közt létezik, de azt már csak kevesen tudják, miért roncsolhatják a savas italok a fogat - a cukortartalomtól függetlenül. A cukor lepedéket képez a fogfelszínen, amely lepedék összetett folyamatok révén savassá válik. Ez a sav az, amely tulajdonképpen megtámadja a fogzománcot.

A cukormentes üdítő is lehet károsÉppen ezért a savas italok cukor nélkül is roncsolóak, vagyis önmagában a cukormentesség nem jelent feltétlen védelmet a fogaknak. Ráadásul a sav a fogzománcon áttörve mélyebbre is halad és a fog puhább belső anyagát is megtámadja.

Mit lehet tenni?

Elsősorban tisztában kell lennünk, hogy a fogak szempontjából gyakorlatilag nincs különbség a cukros és a cukormentes, savas ételek és italok közt. Ez utóbbiak közé pedig nem csak az üdítők és a sportitalok tartoznak, de még az ízesített ásványvizek is.

Tanácsok:
 • Mindig olvassuk el a cukormentes termékek összetevőinek listáját, és figyeljük, szerepel-e köztünk bármilyen sav, például citrom- vagy foszforsav.
 • Ha savas italt vagy ételt fogyasztunk, legalább egy órát várjunk a fogmosással, ha ugyanis előbb tesszük meg, azzal megsérthetjük a felpuhult fogzománcot. Ha legjobb, ha evés-ivás után tiszta vízzel kiöblítjük a szánkat.
 • Savas étel, ital után rágjunk cukormentes rágót, ami fokozza a nyáltermelést, a nyál pedig semlegesíti a sav hatását.
 • Ha mégis ezeket választjuk, vagy szívószállal igyuk, vagy viszonylag gyorsan nyeljük le, hogy a lehető legrövidebb ideig érintkezzenek a zománccal.
 • Válasszuk minél gyakrabban a tiszta vizet, ha szomjasak vagyunk!


 • Mikor forduljunk fogorvoshoz?

  - A rendszeres, évenkénti fogorvosi kontroll során fény derülhet már a korai elváltozásokra is - ismerteti dr. Komáromy-Poros Gergő, az Oxygen Medical fogorvosa. - Ugyanis a sav romboló munkája szép lassan "betegíti meg" a fogat, megtámadja a fogzománcot, majd fontos ásványok elvesztéséhez vezet. Ez pedig egy folyamatot indít be, amelynek állomásai:
 • Megjelenik a fogak érzékenysége, amelyet főként hideg vagy meleg ételek, italok fogyasztásakor tapasztalhatunk.
 • A zománc elvékonyodása miatt enyhén sárgulni kezd a fog és kopás jelei is láthatók lesznek.
 • Mind az érzékenység, mind a sárgulás fokozódik.
 • A fogak élei áttetszővé válnak, és kisebb mélyedéseket tapasztalhatunk a fogak felszínén.
 • Rendkívül előrehaladott állapotban a súlyos károsodás miatt akár a fogak eltávolítása is szükségessé válhat.


 • Szerencsére minden fázisban tudunk segíteni, illetve súlyos esetben pótolhatjuk az elvesztett fogat - hangsúlyozza dr. Komáromy-Poros Gergő fogorvos.

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék