Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A cukorfogyasztás korlátozásának hátulütői

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 4. | Frissítve: 2017. január 6.

Forrás: Medipress

A cukorbevitel korlátozására irányuló táplálkozási irányelvek tudományos alapjait vonják kérdőre a McMaster University és a Hospital for Sick Children (SickKids) tudósai egy új tanulmányban.

A cukorfogyasztás korlátozásának hátulütői

A kutatócsoport kilenc különböző cukorfogyasztásról szóló népegészségügyi iránymutatást tekintett át, és azt találták, hogy a cukorfogyasztás korlátozásáról szóló ajánlások gyenge tudományos alapokon állnak.
"A tanulmányunk nem a cukorfogyasztás növelését és a szerény tápértékű, energia dús ételek és italok - mint a cukorkák és a cukorral édesített italok - fogyasztását hivatott forszírozni. Tudjuk, hogy egészséges és célszerű korlátozni a cukor bevitelt, a kérdés abban áll, hogy milyen mértékben tegyük, és amennyiben korlátozzuk a cukor bevitelt, mivel helyettesítsük azt." - mondja Bradley Johnston, a kutatás vezetője.
Johnston egy 40 évvel ezelőtti ajánlást hozott példaként, mely a zsírszegény ételek fogyasztásáról szólt. Az alacsony zsírtartalmú diéta következményeként az egyszerű szénhidrátok fogyasztása emelkedett, mely az elhízás és cukorbetegség előfordulásának növekedését eredményezte.
"Mi történik, ha csökkentjük a cukorbevitelt? Keményítővel és más élelmiszer-adalékanyagokkal - , mint például a maltodextrin - kezdjük helyettesíteni, mellyel ugyanazt a kalória bevitelt érjük el, gyakran fokozott glikémiás index mellett."
"Jelenleg úgy tűnik nincs megbízható bizonyíték a cukorfogyasztásból eredő kalória bevitel küszöbértékét illetően, mely szorosan köthető lenne az egészségre gyakorolt káros hatással. A jövőben fontos feladat a cukorbevitelről szóló megbízható iránymutatások kialakításának támogatása." - tette hozzá Behnam Sadeghirad, társszerző.
Eredményeiket az Annals of Internal Medicine folyóiratban publikálták.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék