Gyerek

A LED-izzók miatt is fájhat a fejünk

Léteznek bizonyos LED-villanykörték, amelyek már 20 perces használatot követően fejfájást okozhatnak, mivel túl sokat pislákolnak - állítja Arnold Wilkins professzor, a University of Essex munkatársa.
2017. Augusztus 03.

Míg a fluoreszkáló fények 35 százalékkal halványulnak minden felvillanáskor, a LED-ek 100 százalékos halványulást mutatnak, vagyis tulajdonképpen másodpercenként több százszor ki és be kapcsolnak.

A fejfájást a szakember szerint ilyenkor az okozza, hogy a szem mozgáskontrollja összezavarodik, az agynak emiatt keményebben kell dolgoznia. Így aztán ahol LED-körte van, ott a korábbi kutatások szerint kétszer nagyobb az esélye a fejfájásnak.

A hagyományos típusú, halogén villanykörték Nagy-Britanniában jövő szeptembertől betiltásra kerülnek, hasonlóan az egész EU területéhez. Egyes nagy cégek – többek között például az IKEA már kizárólag csak LED-izzókat forgalmaz. A hagyományos villanykörte az elkövetkezendő néhány évben várhatóan teljesen eltűnik majd a háztartásból.

A LED-izzók különösen azok számára okozhatnak gondokat Wilkins professzor szerint, akik egyébként is hajlamosak a fejfájásra és a migrénre.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  • Ezért fájhat sokat a fejed
  • Nagyon gyakori a gyermekkori fejfájás
  • Mitől fájhat a gyerek feje?
  • Forrás: Medipress