Gyerek

A Kínából rendelt csomagban lehet koronavírus?

Merjünk rendelni Kínából csomagot? Behozhatjuk-e így a koronavírust az országba?
2020. Január 30.
A Kínából rendelt csomagban lehet koronavírus? (fotó: iStock)

Világszinten naponta több millió csomagot rendelnek Kínából, a koronavírus gócpontjából. Vajon bátran rendelhetünk-e, behozhatjuk-e így a koronavírust az országba?

Egyelőre egyetlen esetben sem bizonyították, hogy a koronavírus tárgyak által is fertőzést okozna. Mivel a koronavírus nagyon hasonlít a SARS és a MERS vírusokra, amelyekről tudjuk, hogy csak néhány órán át maradnak életképesek tárgyakon, kicsi a kockázata, hogy túléljék a hetekig tartó utazást. Minimális a kockázata annak, hogy egy koronavírus szállítás után is életképes legyen.

Dr. Nancy Messonier, az amerikai járványügyi központ munkatársa is megerősítette ezt: általánosságban annyira gyenge a túlélési képessége a tárgyak felületén a koronavírusnak, hogy minimális a kockázat – idézi a házipatika.com a mercurynews.com cikkét.

Azzal kapcsolatban, hogy a Távol-Keleti országból származó állatokkal, vagy állati eredetű termékekkel kapcsolatban van-e okunk félelemre, az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) úgy fogalmazott, egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy bárkit koronavírus fertőzött volna meg ilyen módon. Mivel ez egy folyamatosan változó helyzet, melyben percről percre derülnek ki új információk, ezért mindenkit arra kérnek, figyeljék a híreket –  írja a lap.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HáziPatika.com