Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A HPV-oltás a fiúkat is megmenthetné

Szerző: Babaszoba.hu

2019. június 30.

Forrás: Index.hu

A HPV-oltás megmentheti a fiúk életét is, náluk ugyanis a vírus fejet érintő daganatokat okozhat.

A HPV-ről (humánpapillóma-vírusról) lassan köztudottá válik, hogy nőkben méhnyakrákot okozhat, de van ellene védőoltás, ami a rák kockázatát drasztikusan lecsökkentheti. Kevésbé köztudott azonban, hogy a vírust szexuális úton a férfiak is elkaphatják, és náluk a fejet érintő (például szájüregi illetve gége) daganatokat okozhat.
A HPV-oltás a fiúkat is megmenthetné
A Glasgow-i Kaledóniai Egyetem kutatóinak vizsgálata szerint kifejezetten gyakori a HPV okozta rák a férfiaknál - írja az Index.
A kutatásban 235 feji és nyakat érintő rákkal küzdő férfi beteget vizsgáltak, és úgy találták, hogy 60 százalékuknál jelen volt a HPV. Kevin Pollock, a kutatás vezetője szerint Skóciában a fej-nyaki rákbetegség előfordulása 25 éve nő, különösen a férfiak körében.
1994-nem még csak 100 esetet diagnosztizáltak Skóciában, 1999-ben viszont már 350-et. Ez 250 százalékos növekedést jelent.
Pollock szerint a növekedést az alkoholfogyasztás és a dohányzás is okozza, viszont jelentős része a HPV miatt van, amelyet a szexuális viselkedés változása (vagyis az orális szex népszerűvé válása) okoz.
A fej-nyaki rákbetegek 78 százaléka férfi, és többségüknél jelen van a HPV. A skót kormány most tervezi bevezetni a HPV-oltóprogramot a fiúkra is. Hasonló lépés egyébként nálunk is várható.
Skóciában a HPV-oltás 10 évvel ezelőtti kampányszerű elindítása óta a 20 éves nők körében végzett szűrővizsgálatok tanúsága szerint majdnem 90 százalékkal csökkent a rák előállapotát mutató méhnyaki sejtek aránya. Vagyis a HPV-oltás nagyon is hasznos.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék