Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A D-vitamin segíthet a koronavírus elleni védekezésben

Szerző: Babaszoba.hu

2020. május 18.

Forrás: Qubit.hu

Ír kutatók szerint azokban az országokban pusztított jelentősebben a COVID-19, ahol nagyon alacsony az emberek D-vitamin szintje. Szerintük ideje lenne az élelmiszereket D-vitaminnal dúsítani.

A D-vitaminbevitel jelentős védelmet biztosít a koronavírus ellen (fotó: Getty Images)
Az ír kutató szerint azért pusztít jelentősebben azokban az országokban a COVID-19, ahol alacsony a populáció D-vitamin szintje, mert a D-vitamin nemcsak a csontváz és a vázizomzat egészségét segíti idős korban, hanem fontos szerepe van az immunrendszer gyulladásra adott túlzott - és veszélyes - válaszának a megakadályozásában is - írja a qubit.hu.
Ha mindezt a skandináv országokban meg lehet tenni, semmi akadálya nincs, hogy Nagy-Britanniában, illetve egész Európában is ezt tegyék - mondta a Scitechdaily tudománynépszerűsítő portálnak Eamon Laird, aki a vitaminok és táplálékkiegészítők szerepét kutatja a TILDA (The Irish Longitudinal Study on Ageing) nevű, az öregedés folyamatait feltárni hivatott hosszútávú kutatási programban.
Bár logikusnak tűnne, hogy a mediterrán országokban élők körében idősebb korukra nem tapasztalható D-vitamin hiány, de ez nem így van: Laird és kutatótársa, Rose Ann Kenny az Irish Medical Journalben arról írnak, hogy a déli országokban nagyobb arányban fordul elő a D-vitamin hiányos állapot, mint az északibb szélességi fokokon élőkében.
Miközben a déli országokban sokat süt a nap, ami elősegíti, hogy a bőrben az UVB-sugárzás hatására több D-vitamin képződjön, a lakosság körében mégis gyakoribb a D-vitamin hiányos állapot, mint az északabbra, különösen a skandináv országokban élők szervezetében. A magyarázat az ír kutatók szerint az, hogy a skandináv országokban kötelezően dúsítják az élelmiszereket D-vitaminnal, ami azonban nem általános Európa-szerte.
Írországban a D-vitaminhiány, ami nemcsak a kor előrehaladtával gyakoribb, hanem a túlsúlyosakban, a diabéteszben, magasvérnyomás-betegségben szenvedőkben, valamint a férfiakban és az idősotthonokban élők körében is. A COVID-19-ről tudható, hogy épp ezekben a csoportokban okoz gyakrabban súlyos tüneteket és életveszélyes komplikációkat.
A kutatók úgy vélik, hogy a napi D-vitaminbevitel jelentős védelmet biztosítana a koronavírus legsúlyosabb tüneteivel szemben, de a D-vitaminhiány és a COVID-19 okozta halálesetek száma közötti összefüggést még vizsgálni kell.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék