Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A Coxsackie-vírus

Szerző: Kiss Virág

2016. június 8. | Frissítve: 2019. augusztus 12.

Forrás: babaszoba.hu

A Coaxsackie-vírus név talán elsőre ismeretlen számodra is. De ha azt mondjuk, hogy kéz-láb-száj szindróma vagy hólyagos torokgyulladás, az már talán ismerősen hangzik.

Coxsackie-vírus

A kéz-láb-száj szindróma hallatán sokan felszisszennek, és gyanítható, hogy elsősorban azok, akinek bölcsődés vagy óvodás gyermeke van. Valóban igen kellemetlen tünetekkel kísért betegségről van szó, amit maximum csak enyhíteni lehet.
Pedig a kéz-láb-száj szindróma csak egyike azoknak a betegségeknek, amelyet a Coxsackie-vírus okoz.

A Coxsackie vírusról röviden

A különös elnevezését Dr. Gilbert Dalldorf adta a New York állambeli Coxsackie kisváros után. A kutatót újszülött egereken végzett kísérletei juttatták el ennek a vírusnak a felfedezéséhez, melyet aztán 1949-ban mutattak ki elsőként ebben a városkában emberekben is.
Tulajdonképpen emésztőrendszeri fertőzésről van szó, ami mégsem emésztőrendszeri tüneteket okoz, hanem más szervekben hoz létre jellegzetes tüneteket. Többnyire rövid lefolyású kórok írhatók a számlájára, de igen súlyos szövődményekkel is járhatnak az általa okozott betegségek.
A Coxsackie-vírus két nagy csoportja az A-csoport, amely a bőrön és a nyálkahártyán okoz betegségeket, illetve a B-csoport, mely szív-, mellhártya, máj-betegségeket okoz.

Kéz-láb-száj betegség

A kéz-láb-száj betegség az óvodai-iskolai közösségbe kerülő gyermekek egyik legismertebb betegsége. Legjellemzőbb tünete a szájban kialakuló hólyagok, amelyek a karon, lábon, talpon és a farpofáknál is megjelenhetnek. Nagyon kellemetlen tünetről van szó, amely a viszketés mellett, a száj érintettsége miatt az étkezés nehezítettségével, étvágytalansággal is jár.

Kéz-láb-száj betegség


A viszketés mellett kialakulhat hőemelkedés és láz, levertség és torokfájás.
A betegség közvetlen kontaktussal, váladékkal, nyállal, illetve széklettel terjed, és főként a 10 év alatti korosztályt érintheti, de felnőtt korban is előfordul.
Lappangási ideje 3-6 nap, maga a betegség pedig többnyire problémamentesen gyógyul 7-10 nap alatt.
Mivel kéz-száj-láb betegség fertőzőképesség még a tünetek elmúltával is megmarad néhány hétig, ezért a megelőzésben fontos szerepet kap a higiéniai szabályok betartása: a gyakori és alapos szappanos kézmosás, a gyerkőc játékainak, cumijának, poharának a fertőtlenítése. Ha a fertőzött gyermek még pelenkás, akkor mi magunk is nagyon ügyeljünk az alapos kézfertőtlenítésre a pelenkacsere után. Amennyiben testvérek is vannak, figyeljünk arra, hogy egymás ételéből ne egyenek, egymás evőeszközeit ne használják lehetőség szerint.
Sajnos speciális kezelési módja nincsen a kéz-láb-száj szindrómának, elsősorban a láz-és fájdalomcsillapítás a legfontosabb feladat. Ha nagyon kellemetlen a szájban lévő hólyagok miatt az étkezés vagy ivás, érdemes a gyermek házi orvosától speciális ecsetelőt kérni, hogy enyhíthessük ezt a kellemetlen tünetet. Nagyobb gyerekek szájöblögetőt is kaphatnak. A kisebbek próbáljanak meg vízzel öblögetni minden étkezés után!
A bőrön lévő hólyagok irritáltságát növényi vajakkal enyhíthetjük: kókuszvajat vagy sheavajat tehetünk rá.
Fontos a gondos folyadék-utánpótlás is, amit megkönnyíthetünk, ha szívószállal kínáljuk az innivalót gyermekünknek.
Érdemes kerülni a fűszeres, sós és csípős ételeket, a savas (citromos, narancsos, szénsavas) italokat. A gyerekek könnyeben el tudják fogyasztani a hideg ételeket: ilyenkor terápiás célzattal is nagyon jó a jégkrém és a fagylalt, de a hideg joghurt, a lehűtött, pépes ételek is megkönnyítik a táplálkozást.

Herpangina

Más néven hólyagos torokgyulladás, mely elsősorban a kisgyermekeket érintő szintén Coxsackie-vírus által okozott betegség.
Jellegzetes tünetei:
  • hirtelen jelentkező magas láz
  • torok-és nyakfájdalom
  • csecsemőknél hányás
  • a garatfalon és lágy szájpadon jelentkező fehéres-sárgás hólyagok, melyek kifekélyesednek
  • végtagfájdalom
  • nyelési fájdalom
A kéz-láb-száj szindrómához hasonlóan itt is elsősorban a fájdalom-és lázcsillapítás, amiben segíteni tudunk, és szintén nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékpótlásra, ami mindig hideg, semleges folyadék (tea, ásványvíz, víz) legyen.

Herpangina - hólyagos torokgyulladás


A betegségből egy hét alatt lehet gyógyulni.

Súlyosabb szövődmények

Igen ritkán, de előfordulhat, hogy a Coxsackie vírus az agyba jutva vírusos agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást okoz. Ezek jellemző tünetei a láz, a hányás, fejfájás, a tarkó merevsége és az izomfájdalom.
A vírus szövődményeként kialakulhat továbbá fájdalmas mellhártyagyulladás: ez a mellkas és a has felső részére összpontosuló fájdalom, ami rohamokban jelentkezik. Lázzal, erős izzadással, sápadtsággal, fájdalmas légzéssel járó betegség. A betegségből néhány nap alatt fel lehet gyógyulni.
Nagyon veszélyes lehet azonban az újszülött -és csecsemőkorban kialakuló, szintén a vírus által okozott szívizomgyulladás is, amelyet láz és hasmenés kísér, és sajnos igen magas a halálozási aránya. Ilyenkor többnyire az anya tünetmenetes Coxsackie-vírus fertőzése állhat a háttérben.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék